A koronavírus elleni oltás beadatására biztatják a híveket az erdélyi történelmi egyházak vezetői

A Román Ortodox Egyház a napokban elhatárolódott az oltásellenes nézeteket terjesztő pópáktól. Ennek kapcsán arról kérdeztük az erdélyi történelmi egyházak vezetőit, tapasztaltak-e hasonló jelenséget a lelkészeik körében. Arra is megkértük őket, fejtsék ki álláspontjukat az oltási kampányról. 

Adorjáni Dezső Zoltán: indokolt lenne egy társadalmi vita

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Adorjáni Dezső Zoltán nem tapasztalt oltásellenességet az egyház lelkészeinek körében. „Kifogásokat, ellenvéleményeket, kritikus megjegyzéseket persze hallottam, és ezek teljesen jogosak is” – nyilatkozta a Maszolnak. A püspök hangsúlyozta, mivel egy lelkésznek nem a szakmája az orvostudomány, csak laikusként mondhat véleményt a járványról, ezért tévednek azok a papok, akik lebeszélik az híveket az oltásról, mivel „nem a kompetenciájuk”.

Adorjáni Dezső Zoltán szerint társadalmi vitát kellene kezdeményezni az elmúlt egy évről, amikor lecsengett a járvány. „Beszéljük meg azt, ami volt, hogy tanuljunk belőle” – jegyezte meg. Emlékeztetett: jómaga első perctől kezdve azt mondta, hogy bízni kell az egészségügyi szakértőkben, és ha szerintük az oltás a kiút, akkor ez el kell hinni nekik. „Én és a családom beoltattuk magunkat. Ha a kompetens szakemberek azt mondják, hogy ez oldaná meg a pandémia kérdését, akkor mindenkinek azt tudom mondani, hogy oltassa be magát, még akkor is, ha kicsit fél, és bízzunk abban, hogy jó irányba haladunk” – összegezte álláspontját a püspök.

Kató Béla: aki oltásellenes gondolatokat terjeszt, az nincsen tisztában a feladatával

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla aggasztónak tartja az oltásellenesség jelenségét. „Ehhez sajnos az is hozzájárul, hogy vannak oltásellenes orvosok, lelkipásztorok is, akik negatív reklámot csinálnak az oltásnak, és a mindennapi ember úgy érzi, hogy magának kell döntenie. Ki vagyunk szolgáltatva annak, hogy mi magunknak kell olyan kérdésekről döntenünk, amikről nem tudhatunk, ha nem szakértők” – magyarázta.  

A püspök szerint egy lelkipásztor a népének kellene, hogy legyen a segítője, a vezetője, és egy világjárvány közepén nem terjeszthet olyan nézeteket, hogy nem kell beoltatni magunkat, mert ezzel veszélybe sodorja a közösségégét és saját magát. „Ez a fajta halálfélelem, hogy én nem adatom be az oltást, azt is jelzi, hogy csak saját magamra gondolok, nem az egész társadalomra. Mert ha azt is számba vennénk, hogy lehet, hogy én megmaradok, de körülöttem sokan meghalnak, akkor beoltatnánk magunkat. Ilyen módon is felelősségünk van” – hangsúlyozta az egyházi vezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kató Béla azt üzente a híveknek: mindenki éljen az oltás lehetőségével, hogy a közösség megmaradhasson. Kérése hozzájuk, hogy ne az egyéni érdek vezesse őket, hanem gondoljanak bele abba is, hogy mi fog történni a családjukkal, a környezetükkel, és hozzák meg „azt a pici áldozatot”, amit meg kell hozni a közös jóért. „Biztos, hogy bármitől és bármikor meghalhatunk, a keresztény embernek ezt kell tudja, de az ő hitének és reménységének ezek felett kell állnia. Meg kellene hallgatni a vallomásait és tanúságtételeit azoknak, akik nagyon súlyosan betegek voltak és visszatértek, és akkor másképp gondolkodna el az ember” – fogalmazott a püspök.

Csűry István: Krisztus parancsa is az, hogy a betegeket gyógyítsátok!

Megkeresésünkre Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke felidézte, hogy jómaga már január elején oltakozásra szólította a híveket. Akkor egy Facebook-bejegyzésben azt írta: elképedt azon, hogy a vírustagadás divatja erősödve terjedt akkor is, amikor a kórházak befogadóképessége a végét járta. Majd amikor elkészültek az első vakcinák, megjelentek az oltóanyag kritikusai és az oltást megtagadók serege. „Vírustagadók és oltásellenzők együtt keltenek zavart, és bizonytalanítják el a tájékozatlanokat, attól sem megriadva, ha halálba juttatnak így szerencsétleneket” – idézte fel akkori állásfoglalását.

A püspök januárban az egyházkerület vezetősége nevében javasolta a védőoltás elfogadását és a beoltás alkalmazását. Csűry István többek között azzal érvelt, hogy az orvostudomány és a kutatók küzdelme „nem lehet szószátyárok célpontja”, és Krisztus parancsa is az, hogy a betegeket gyógyítsátok! „Mindannyiunk vágya, hogy egészséges világban éljünk. Ezért a legtöbbet akkor teszünk, ha magunkat és így másokat is védjük a kórokozóktól” – fogalmazott bejegyzésében az egyházi vezető.

Bálint Benczédi Ferenc: nem hiszem, hogy az orvostudomány az élet ellen szólna

A Magyar Unitárius Egyház püspöke, Bálint Benczédi Ferenc portálunknak elmondta: meggyőződése, hogy az orvostudomány nem az élet ellen szól. „Nem hiszem azt, hogy olyan vakcinát fejlesztenének ki, ami az emberi élet ellen van. Az orvostudomány azért dolgozik, hogy az emberi életet elviselhetőbbé, könnyebbé tudja tenni, és én kötelességemnek tartom, hogy arról tegyek bizonyságot, hogy az orvostudomány az emberi életet szolgálja” – jelentette ki. Hozzátette: tudja, hogy még mindig rendkívül bizonytalanok az emberek, ám ennek előbb-utóbb „fel kell szívódnia”, és el kell kezdeni bízni.Az illusztráció forrása: MTI

Az egyházi vezető nem érti, hogy milyen alapon bírálhatja egy lelkész egy egészségügyi szakember munkáját. Leszögezte: ha egy pap a lelkiismerete szerint nem látja jónak az oltást, az a saját véleménye, amelyhez joga van, ám elítélendő, ha másokat arra biztat, hogy ne adassák be a vakcinát. Szerinte a tudomány nem azért van, hogy „visszanyomja az embert az állati szintre”, hiszen az Isten által teremtett világban az embernek „rendkívüli feladata és célja van”, az, hogy az emberi életet tökéletesítse és boldogabbá tegye.

„Egy ilyen szorult helyzetben, mint a mostani, az előírásokat maximálisan be kellene tartani. Nagy fejetlenség van, van, aki hord maszkot, van, aki nem, egyik megtartja az esküvőjét, a másik nem, de szerintem ezt a fejetlenséget ki kellene küszöbölni” – fogalmazott Bálint Benczédi Ferenc. Hozzátette: ebben az egyház próbál segíteni, pozitívan a kérdés mellé állni, ám szerinte ezt nem lehet erőltetni, mivel minden embernek el kell jutnia a „polgári öntudatnak erre a szintjére”.

Schönberger Jenő: tegyünk meg mindent, ami tőlünk teli

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Schönberger Jenő úgy véli, túl sokat beszélünk a vakcináról és az emberek oltási hajlandóságáról. „Mintha egy égő ház előtt ki kellene kérni az emberek véleményét, hogy most oltsunk-e vagy sem” – jelentette ki. Szerinte tűzesetkor mindenki vödröt ragad és teszi a dolgát, az kellene legyen a normális, tehát „a bajt nem kommentálni kell, hanem kezelni”.

„Hála a Jóistennek a tudósok által a vírusjárvány ellenszere is megszületett. A megelőzés lehetőségével nem élni súlyos felelőtlenség. Én beoltattam magamat és a munkatársaim szintén, ennél világosabb üzenet nem is kell. Talán az a gond, hogy ingyenes az oltás. Ha sokat kellene fizetni érte, akkor könnyebben elhinnék az oltásellenesek is, hogy ez élet-halál kérdése, és ők lennének az elsők a sorban” – fejtette ki a püspök, hozzátéve, hogy ha magunk miatt nem oltakoznánk, legalább mások miatt tegyük meg, hiszen erre kötelez a felebaráti szeretet.

Schönberger Jenő szerint a papoknak is van joguk hangot adni a véleményüknek, „ők is emberből vannak”, ám a felelősségük is nagyobb, és sajnos az oltásellenes lelkészek téves nézeteket terjesztenek, a „téves lelkiismeretet pedig kezelni kell, és nem követni”. Összegzésképpen a püspök kijelentette: „tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, és bízzunk Isten gondviselő szeretetében”.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?