banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A kormányfő szerint a bányászok által választott módszer nem oldja meg a problémákat

Megérti a bérükért tünető lupényi bányászok gondjait, de nem ért egyet az éhségsztrájkot is kilátásba helyező vájárok által választott módszerrel Florin Cîţu miniszterelnök.

„Nagyon jól tudjuk, hogy a zöld gazdaságra való áttérés az egész EU-ban problémákkal jár. Megértem őket, tudom, hogy nehéz időszakon mennek keresztül. Nem gondolom, hogy a bányászok által választott módszer megoldaná a problémákat. Ez a kormány tavaly és ebben az évben is nagyon egyértelművé tette, hogy a béreket időben kifizetik, és vannak megoldásaink a következő három hónapra is, de ugyanakkor azt gondolom, hogy a teljes képet kell megvizsgálnunk a gazdaságról. 2020-ban, amikor az összes fizetést kifizették, a bányászokét is, Romániában az egészségügyi válság miatt havonta 4 millió ember volt kényszerszabadságon"– mondta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt.

Rámutatott: sok politikus kihasználja a bányászokat, ahogyan azt korábban is tették, például Ion Iliescuék a kilencvenes években. Leszögezte: az ő mandátuma alatt nem lesz újabb bányászjárás.

A lupényi bánya mélyén több napja tiltakozó vájárok bejelentették, hogy készek éhségsztrájkba lépni, ha nem vezetnek eredményre a szakszervezet és a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) vezetősége által az energiaügyi minisztériumnál folytatandó hétfői tárgyalások.

Alin Sîn szakszervezeti vezető vasárnap este úgy nyilatkozott, a napok óta a bánya mélyén tiltakozó kollégái közül „legalább tízen" éhségsztrájkba kezdenek, ha nem teljesítik követeléseiket. A bányászok teljes januári bérük, valamint az elmaradt élelmiszerpótlékok kifizetését és utazási költségeik megtérítését kérik, ami szintén késik.

A CEH vezérigazgatója, Samuel Dioane becslései szerint összesen mintegy 18 millió lejre lenne szükség az elmaradt bérek és pótlékok törlesztéséhez.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?