A koalíciós kormányzás folytatásának mikéntjéről tanácskoznak a PNL és a PSD vezetői

A kormányfőcsere lebonyolításáról, a tárcák elosztásáról és a miniszterek személyéről tanácskoznak külön-külön a két nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikai vezetőtestületei kedd délelőtt.

Előttem az utódom? Marcel Ciolacu leendő és Nicolae Ciucă hivatalban lévő kormányfő egy keddi rendezvényen | Fotó: AgerpresMint köztudott, a PSD 2021 novemberében azzal a feltétellel lépett kormányra – a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) távozásával kisebbségben maradt PNL–RMDSZ koalíció mellé –, ha másfél év után megkaphatja a miniszterelnöki tisztséget. A határidő idén május végén jár le, és Nicolae Ciucă jelenlegi kormányfőnek (akit időközben a PNL elnökének is megválasztottak) át kell adnia a stafétát Marcel Ciolacu PSD-elnöknek.

A kormányfőcserével egy időben több minisztérium élén is személyi változás lesz. A másfél éve kötött protokollum szerint mindként párt megkapott néhány stratégiai fontosságú tárcát (például a közlekedés- és szállításügyi, vagy az európai alapok minisztériuma), amelyeket a miniszterelnök-váltáskor át kellene adnia. Időközben azonban „beleszoktak” ezekbe a tisztségekbe, és alku tárgyát képezheti, hogy melyik párt, melyik minisztériumot tartaná meg.

A Digi24.ro beszámolója szerint hétfő est a Vila Lac 1 nevű bukaresti protokollvillában a koalíciós pártok csúcsvezetői tanácskoztak. A tárgyalások fő pontja az volt, hogy a másfél évvel ezelőtt megírt forgatókönyv szerint zajlik-e le a kormányfőcsere, vagy újratárgyalják-e a megállapodást, a minisztériumok elosztását.

Kedden a két párt vezetői politikai testületei tartanak megbeszéléseket, ezeken döntik el, hogy milyen álláspontot képviselnek majd a további tárgyalásokon. A PNL-n belül az is téma, hogy a tisztség átadása után vállal-e feladatot a kormányban Nicolae Ciucă: felajánlják-e esetleg neki a miniszterelnök-helyettesi posztot, netán visszatér a védelmi minisztérium élére, de szó volt már arról is, hogy ő lesz esetleg a szenátus elnöke.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor korábban kijelentette: a PSD és a PNL közötti megállapodás nem érinti a magyar érdekvédelmi szövetség kormányban betöltött szerepét, ő mint miniszterelnök-helyettes, illetve a három RMDSZ-es tárcavezető megőrizheti helyét. Alaptalannak nevezte az RMDSZ-es miniszterek leváltását, a PNL pedig cáfolta azt a román sajtóban megjelent hírt, hogy a liberálisok a jelenleg az RMDSZ-es Tánczos Barna vezette környezetvédelmi minisztérium irányítására pályáznának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?