A hatósági nyilvántartásokból hiányzó gyerekek ezreit azonosították

A szóban forgó kiskorúaknak sem az oktatáshoz, sem az egészségügyi ellátáshoz nem volt hozzáférésük.

Egy hónap alatt 2 500 semmiféle dokumentummal, születési bizonyítvánnyal és személyi számmal sem rendelkező gyereket azonosítottak a Munkaügyi és Szociális Védelemügyi Minisztérium munkatárasai. „Ezek a gyerekek ki voltak zárva az oktatási rendszerből, nem részesültek oktatásban, százak egészségi állapota kritikus volt, nem volt részük egészségügyi ellátásban” – nyilatkozta Raluca Turcan tárcavezető.

A miniszter asszony a Gyermekek iránti gondoskodásból elnevezésű, a gyerekeknek a koronavírus-járvány kontextusában történő támogatását célzó program indulása alkalmából tette ezt a bejelentést. Elmondása szerint a program elsősorban a koronavírus-járványt megszenvedő gyerekeknek szól, ezt pedig leginkább a hátrányos helyzetű családok tagjai sínylették meg. Az átlagosnál nehezebben vészelték át a járványt a külföldön élő vendégmunkások idehaza maradt gyerekei, valamint azok, akik nem kaptak megfelelő támogatást a családjuk részéről.

Raluca Turcan arról is szólt, hogy a szociális ellátó rendszernek számottevő hiányosságai vannak: a szociális munkások csupán 80 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, s mindössze 30 százalékuknak van szakirányú végzettségük és tapasztalatuk is. A program a járványnak a gyerekekre gyakorolt lelki-érzelmi hatásai vizsgálja, de foglalkozik az online biztonsággal és a családon belüli erőszakkal is.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?