A 2300 lejes bruttó minimálbér lenne az alapja az új egységes bértörvénynek

Első olvasatban jóváhagyta a kormány azt a memorandumot, amely alapján minden minisztériumnak ki kell fejtenie álláspontját a közszférában alkalmazandó bérekkel kapcsolatban - jelentette ki a munkaügyi miniszter.

Raluca Turcan közölte: a szaktárca a tervezett 2300 lejes bruttó minimálbért ajánlja kiindulási alapnak a fizetések vagy béremelések kiszámolásakor.

A pótlékokról szólva a tárcavezető kifejtette: ezek szintje nem haladhatja meg az alapfizetés 20%-át, de lehetnek olyan pótlékok is, amelyek meghatározott értékűek. Ez utóbbiak közé sorolta azokat, amelyeket például bizonyos káros hatásnak való kitettség miatt adnak.

“Azt szeretnénk, hogy a pótlékok motiválják az alkalmazottakat (...), hogy az intézmények hatékonyak legyenek és a lehető legközelebb kerüljenek az állampolgárokhoz” - hangoztatta Turcan.

Hozzátette: szándékukban áll pénzt elkülöníteni az országos helyreállítási terv keretében rendelkezésre álló összegből arra, hogy valamely rangos nemzetközi pénzügyi szervezet egy elemzést készítsen arról, hogy miként lehet az intézmények teljesítménymutatóit meghatározni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Raluca Turcan becslése szerint körülbelül egy évre van szükség ahhoz, hogy a vonatkozó törvénytervezetet a végleges formába hozzák.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?