A felújítás után az egykori katonaneveldébe költözik a céhtörténeti múzeum

Az udvarterek városának főteréről két év múlva várhatóan új helyszínre, az egykori katonalnevelde épületébe költözhet a méltán híres kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum. A 19-ik század elején épült, ma már A-kategóriás műemlék szerves részét képezi majd a háromszéki város kulturális életének.  

Kézdivásárhely önkormányzata az elmúlt napokban több sikeres projekt kapcsán is írt alá különböző munkálatok elvégzésére vonatkozó szerződést. Az egyik jelentős beruházás a céhes városban található kaszárnya épületével kapcsolatos, a volt katonanevelde felújítására megszületett a tervezési és kivitelezési szerződés, amelyet a hét elején írt alá Bokor Tibor polgármester.

A tervek elkészítésére hat hónap áll a kivitelező rendelkezésére, ezután kezdődik a konkrét kivitelezés. Bokor Tibor elmondta: már nemcsak bízik a felújítás gyors lefolyásában, hanem biztosra veszi, hogy a szerződésben foglaltak mind teljesülnek. A részleteket az önkormányzat hivatalos honlapján is megtalálhatják az érdeklődők.

„Egy olyan cég nyerte meg a pályázatot, amelyben maximálisan megbízok, amely hatékony és minőségi munkát végez. Ők dolgoznak a minorita rendház felújításán is, meg lehet nézni, milyen szépen alakul” – tette hozzá az elöljáró.

A kivitelezési szerződében található látványterv | Fotó: kezdi.info

A kaszárnya épületében kulturális központot nyitnak majd, ide költözik át az Incze László Céhtörténeti Múzeum, és az épület belső tere alkalmas lesz kisebb koncertek, zenei rendezvények befogadására is. Az A-kategóriás műemléképület felújítása során strukturálisan megerősödik, rendezik és újraosztják a belső tereit, közölték a hivatal oldalán.

A katonanevelde építése 1818. május 1-jén kezdődött Doborházi mérnök tervei alapján. Az építkezés négy évet tartott, 1822 szeptemberében elkészült a székely katonanevelde klasszicista stílusban.

Az 1848-as szabadságharc ideje alatt számos itt nevelkedett katona harcolt az osztrák önkényuralmi rendszer legyőzése érdekében. A világosi fegyverletétel után a katonanevelde megszűnt.

A kaszárnya felújítására szánt összeg közel 17 millió lej, kivitelezési határideje 2023. november 30.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?