Új óvoda épül a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző udvarán

Elkészültek az kivitelezési tervei annak a Kézdivásárhelyen építendő új óvodának, amelyre még 2019-ben írt alá finanszírozási szerződését Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Simion Creţu, a gyulafehérvári székhelyű Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A tervek szerint a 2022-ben megnyíló új óvoda európai színvonalú, nyolcvan férőhelyes intézmény lesz, amelyet a Bod Péter Tanítóképző udvarán építenek fel. Kézdivásárhelyen jelenleg egyébként mintegy 400 óvodás gyermek van.

„Az utóbbi időben egyre több gyermeket íratnak be napközibe, így igény mutatkozott az új épületre. Emellett gondot okozott, hogy a városban olyan óvoda is működik, amelynek épületét nem kevés pénzért béreli az önkormányzat. Az új, emeletes, nyolcvan gyermek befogadására alkalmas ingatlan 1300 négyzetméteres telken épül” – mondta Bokor Tibor polgármester.

Deák Magdolna, a Bod Péter Tanítóképző igazgatója a Maszolnak kifejtette, az új óvoda létesítése azért fontos lépés, mert a jelenlegi Vackor Napköziotthonban – amely a pedagógiai szakközépiskola gyakorlóóvodája – sokszínű, szeretetteli és felelősségteljes szakmai munka zajlik mind az óvodások, mind a pedagógushallgatók felkészítése érdekében.

„Megérdemli, hogy önálló, modern épületbe költözhessen minél hamarabb. Örülünk, hogy iskolánk udvarára építik, s bízunk benne, hogy a karbantartói műhelyeket, raktárhelyiségeket valamiféleképp máshol biztosítják számunkra, és a gyönyörű gesztenyefáink sem sérülnek. Annak is örülünk, hogy így közelebb lesznek hozzánk a gyermekek, másfajta együttműködést alakíthatunk ki velük, közös tevékenységeket is szervezhetünk, a szakmai gyakorlat életközelivé válik” – részletezte az intézményvezető.

Deák Magdolna kifejtette: tudatában vannak, hogy mind a pedagógusok, mind a középiskolások részéről nagyobb odafigyelést fog igényelni az óvodások jelenléte az iskola területén, de mint mondta, igyekeznek felkészülni rá.

„Nemcsak az óvó- és tanítóképzős diákok számára lesz hasznos, hanem a más szakokon tanulók számára is. A felnőtté válásukat is meghatározhatja a kisgyerekek igényei felé való odafordulás, a hétköznapok játékszituációja, az elfogadás, a szeretet és a felelősségteljes viselkedés gyakorlása a mindennapokban” – fűzte hozzá Deák Magdolna.

Amint a szerződésből kiderül, a beruházás összértéke 3,9 millió lej, amiből a vissza nem térítendő támogatási összeg 2,8 millió lej. Az óvodaépítés a 2014–2020-as Re­gionális Operatív Program keretében valósul meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?