banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

A brit vírustörzs „megvetette a lábát” Romániában

Könnyebben fertőz, gyorsabban szaporodik, és lehetséges, hogy súlyosabb tüneteket is okozhat a SARS-CoV-2 vírus brit, B.1.1.7-es jelzésű variánsa. Az új vírustörzs esetében már mindenképpen közösségi terjedésről beszélhetünk Romániában. Dr. Fejér Szilárd kémikus-kutatót és Tar Gyöngyit, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjét kérdeztük.

Mint ismert, kedden adta ki figyelmeztetését az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), amelyben arról tájékoztatták a lakosságot, hogy az új, először Nagy-Britanniában azonosított vírus-variáns már Románia megyéinek a felében felütötte a fejét és nagy a valószínűsége, hogy rövidesen az egész országban elterjed.

Megvetette a lábát az országban az új vírustörzs

Fejér Szilárd hétfőn saját közösségimédia-oldalán számolt be 7 éves kislányának esetéről, aki az új vírustörzzsel fertőződött meg. A sepsiszentgyörgyi kémikus-kutató a Maszol érdeklődésére elmondta: a brit mutáns esetében már mindenképpen közösségi terjedésről kell beszélnünk Romániában. Ez azt jelenti, hogy az új vírustörzs „megvetette a lábát” az országban.

„Mivel alapból jobban fertőz, mint az eddig ismert, ezért jobban terjed, átveszi a vezetést, mert az fog inkább elterjedni, amelyik éppen fittebb” – magyarázta a szakember. Hozzátette: a brit variánsra éppen a hatékonyabb terjedés a jellemző. Ezen kívül az új koronavírus-törzs által okozott fertőzésnek lehetséges, hogy súlyosabb lefolyása van, mint az eddiginek. Ennek azonban sok meghatározó tényezője van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Nem lehet pontosan tudni, hogy a súlyosabb tünetek azért vannak-e, mert a vírus olyan jellegű, vagy azért, mert Angliában hamar túlterhelődtek a kórházak és ezért megnőtt a halálozási arány” – magyarázta Fejér Szilárd. Kiemelte: az eddig rendelkezésre álló kevés adat utal arra, hogy valamivel veszélyesebb, súlyosabb az új vírustörzs.

A brit mutáns a kémikus-kutató szerint jobban terjed a fiatal korosztályok és a gyerekek körében, mint elődje. Fejér Szilárd megemlítette kislánya esetét is, akinek laboratóriumi mintájában nagyon nagy vírusmennyiséget találtak fertőzésének harmadik napján. „Valószínűleg azért terjedhet jobban, mert nagyon hatékonyan tud szaporodni. Könnyebben tud bejutni a sejtekbe, ezért hatékonyabban teszi ezt és több sejt tudja termelni a vírust” – tette hozzá.

Az új variáns esetében is hatásos a védőoltás

A kémikus-kutató szerint a jelenleg ismert oltások közül a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcina is jól véd az új koronavírus-törzs ellen. „Minimálisan csökkent a neutratizáló antitestek száma, amelyek a védelmet mutatják, de még mindig nagyon jó az immunválasz erre a variánsra” – emelte ki.Illusztráció forrása: pixabay

A szakember elmondta azt is, egyre több laboratórium dolgozik olyan PCR-tesztekkel, amelyek segítségével kiszűrhető a brit variáns és egyre többet azonosítanak. Látni lehet ma már azt a folyamatot is, hogy ha például a családból egy személy az új variánssal fertőződött meg, akkor a többi pozitív esetnél is ezt találják, tette hozzá. 

Hargita megyében még nincs jelen az új mutáció

Hargita megyében nincs még azonosított, brit mutánssal fertőzött koronavírusos eset – mondta el a Maszol érdeklődésére Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője. Ugyanakkor hozzátette: azt gondolja, hogy ennek ellenére jelen lehet az új vírustörzs a székelyföldi megyében is. A szakember kiemelte, hogy országosan terjed az új vírusmutáció; olyanoknál is kimutatták, akik nem jártak előzőleg külföldön, így csaknem biztosra vehető, hogy egy megye sem lesz kivétel a felbukkanása alól.

Tar Gyöngyi arról is beszámolt, hogy a napokban megnőtt a Hargita megyében azonosított koronavírusos esetek száma. A szakember véleménye szerint ez biztosan összefügg az iskolák újranyitásával. „Más olyan esemény nem történt, ami ezt indokolná. Látjuk, hogy sorra jelennek meg az új esetek, ezért is gyorsítottunk a tanügyi intézmények alkalmazottjainak a beoltásán. Ezt a héten be is szeretnénk fejezni” – tette hozzá.

Zsúfoltság várható az oltóközpontokban

A Hargita megyei tisztifőorvos hangsúlyozta: az oltóanyag-ellátáshoz képest jól halad az oltáskampány Hargita megyében. „Korlátoz bennünket, hogy nem tudunk újabb oltóközpontokat megnyitni, mert nincs elég oltóanyag és a megnyitott központokban is vannak olyan napok, amikor nagyon kevesen maradtak a listán, miután elhalasztották a többieket” – magyarázta a szakember. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy márciusban lesznek olyan napok, amikor ezek miatt a sorozatos halasztások miatt akár 300 százalékos túljelentkezés is lesz.

Tar Gyöngyi szerint kulcsfontosságú lesz az oltóközpontok felkészülése ezekre a zsúfolt napokra. Az igazgató kiemelte: a központok csak akkor tudják ellátni torlódás, sorban állás nélkül a megnövekedett feladatokat, ha van megfelelő személyzetük erre. Hozzátette: az oltóközpontoknak lehetőségük van arra, hogy plusz személyzetet hívjanak be az oltások gördülékennyé tételének érdekében.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?