A Május 2-i gázoló teljes családja ellen vádat emeltek

Vádat emelt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Vlad Pascu ellen, aki a tengerparti 2 Mai településen bedrogozva halálra gázolt két fiatalt, további hármat pedig megsebesített. A 19 éves fiatalember szülei, Miruna Pascu és Mihail Claudiu Pascu ellen szintén vádat emeltek.

A bírósági portál tájékoztatása szerint a Vlad Pascu elleni pénteki vádemelés drogfogyasztás és drogkereskedelem, Miruna Pascu ellen igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények, Claudiu Pascu ellen pedig a fegyvertartásra vonatkozó törvények megsértése miatt történt.

A fiatalember és anyja vizsgálati fogságban, az apa hatósági felügyelet alatt van.

Miruna Pascut azzal vádolják az ügyészek, hogy megpróbálta befolyásolni és zsarolni az ügy egyik tanúját. Az ügyészek szerint a nő azzal fenyegette Vlad Pascu barátnőjét, hogy kompromittáló információkat és képeket tesz közzé róla, ha együttműködik a vádhatósággal.

Illusztráció | Fotó: Román Rendőrség

A lány elmesélte az ügyészeknek, hogy Vlad Pascu rendszeresen fogyasztott többféle kábítószert, és az általa szervezett házibulikon vendégeit is drogokkal kínálta.

A 2 Mai településen történt baleset után a médiában elterjedt egy videó a kábult állapotban lévő Pascuról és barátnőjéről, aki Xanaxos dobozt mutat, és azt mondja, „Mi nem toxikománok vagyunk, hanem oxikománok” (az oxikodon nevű opiátra utalva).

A DIICOT-nak tett tanúvallomásában Vlad Pascu barátnője elmesélte, hogy három éve, 2020-ban ismerkedett meg Vlad Pascuval és barátaival. „Abban az időben Vlad Pascu többféle kábítószert használt, kannabiszt szívott, kokaint szippantott be az orrán” – mondta a lány a nyomozati anyag szerint.

Vallomásából az derül ki, hogy Vlad egy ideig apjával élt a házban, de idén márciusban az apa elköltözött, anyja pedig átengedte neki a saját házrészét, így a fiú egyedül lakott, és több házibulit tartott. A házibulikon a Vlad által beszerzett drogokat fogyasztották. A lány szerint a videót, amelyen „oxikománoknak” nevezi magukat, a 2023. április 13-áról 14-ére virradó éjszaka készítették az említett házban. A bulin részt vettek Pascu barátai is. „Vlad Pascu oxikodont adott nekem, meg egy metamfetamin pasztillát. Amikor megérkeztem, a szobájában lévő asztalon több oxikodon volt összezúzva, nem tudom, hány, de mindenki abból szippantott. A videóban szereplő fóliák mind 80 milligrammos oxikodon fóliák, ezeket ő kibontotta, összezúzta és felkínálta nekünk, hogy szippantsuk be. Ezenkívül valami vitaminkapszulákat kiürített, zúzott oxikodont és metamfetamin kristályport meg még valamit tett bele, majd adott nekem egy ilyen tablettát és ő is bevett egyet. Vlad különlegesnek tartotta ezeket a kapszulákat, ezért csak nekem adott belőle, másnak nem” – idézi a nyomozati anyag a lány szavait.

A lány azt is elmondta, hogy miután bedrogozták magukat, Vladdal autózni mentek a homokfutó járművel („Buggy car”), amellyel a vasútra is felhajtottak. Az említett éjszakán a lány – elmondása szerint – súlyos térdsérülést szevedett. Ezt követően, 2023 májusában elvonókúrára ment, és többet nem élt oxikodonnal. A lány szerint Vlad Pascu „amikor be volt drogozva, nagyon kreatív volt, vagy felment a háztetőre és sírt”.

A vallomásból az is kiderül, hogy Vlad Pascu anyja a Vlad által okozott halálos baleset után többször megkereste a lányt, és megpróbálta rábírni, hogy ne jelenjen meg a DIICOT-nál a kihallgatáson, vagy ha mégis megjelenik, ne mondja el az igazat Vlad Pascu kábítószer-fogyasztói múltjáról. A lány szerint Vlad Pascu anyja megfenyegette, hogy róla készült anyagokat juttat el a sajtónak. A barátnő azt is elmondta az ügyészeknek, hogy tudomása szerint Vlad az anyjától is kapott Xanax tablettákat; az asszony azonban telefonbeszélgetésükkor tagadta ezt. „Vlad Pascunak nagy pénzösszegek álltak rendelkezésére, amelyeket a szüleitől vett el a tudtuk nélkül” – mondta a lány a nyomozati anyag szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?