Május 2-i baleset: a rendőrségnek minden eszköze meg lett volna a megelőzésére

Az együttérzésen túl óriási vitát is kiváltott a szombat hajnalban Május 2-n történt tragédia, amelyben egy 19 éves, kábítószer hatása alatt álló sofőr megölt két fiatalt és három másikat megsebesített, miután beléjük hajtott az autójával. A román sajtóban a rendőrök sorozatos mulasztásait, a román rendőrség kudarcát róják fel. Az államot is felelőssé teszik, mivel nem helyez hangsúlyt a megelőzésre sem törvénnyel, sem oktatással. Egy rendőr Facebook-bejegyzésében a román rendőrség teljes vezetőségének lemondását követeli.  

Marian Godină rendőr a Facebookon közzétett bejegyzésében azt vezeti le, milyen lépéseket kellett volna megtennie a rendőrségnek, és hogy elfogadhatatlan, hogy nem volt drogtesztelő készülék a sofőrt korábban már igazoltató, drog birtoklása miatt bekísérő rendőröknél, írja a libertatea.ro. Azt is elfogadhatatlannak találja, hogy elengedték, és nem vették el a jogosítványát, amire lett volna jogalapjuk.

Eltakarja az arcát a 19 éves elkövető | Fotó: képernyőmentés

Nem volt drogtesztelő ott, ahová nem bodzalevet inni járnak

„Biztos vagyok benne, hogy nem volt ott egy drogtesztelő, ezért is gondolom úgy, hogy a rendőrfőnököket a kicsiktől a nagyokig, egészen a román rendőrség főnökéig el kellene bocsátani. Mert elképzelhetetlen, hogy a nyári szezon csúcsán, egy olyan üdülőhelyen, amely nem a bodzaléivásáról híres, a rendőrségnek ne legyen néhány drogtesztelő készüléke” – kezdi bejegyzését Godină.

A szombat hajnali tragédiát okozó sofőrt, Matei Vlad Pascut hajnali 2 óra 40 perc körül állították meg a rendőrök Vama Vechen, a Mercedes kabrió volánja mögött ült, amivel a balesetet is okozta.

„A sofőrt és az őt kísérő két utast igazoltatták, és az elvégzett ellenőrzéseket követően a gépkocsiban egy csomag cigarettában egy kézi készítésű joint típusú cigarettát és egy bromazepan feliratú csomagolást találtak, amely 4 tablettát tartalmazott, ezt továbbították a konstancai bűnügyi osztálynak további vizsgálat céljából” – magyarázta Constantin Adrian Glugă konstancai rendőrfőnök, főfelügyelő.

Sorozatos mulasztások

Közel két óra elteltével a Vama Veche-i rendőrkapitányságról, – ahol megkérték, hogy fújjon az alkoholszondába, és az eredmény negatív lett, – a fiatalembert elengedték. Nem tesztelték pszichoaktív anyagokra, és nyugodtan kisétálhatott, és beült a volán mögé. Alig egy órával később elütötte a nyolc gyalogosból álló csoportot.

„A rendőrség adatai szerint, akik ellenőrizték a sofőrt, nem mutatta pszichoaktív szerek fogyasztásának jeleit” – mondta Gluga főfelügyelő.

Marian Godină bejegyzésében azt emelte ki, hogy a rendőröknek, akik péntekről szombatra virradó éjjel bevitték a kapitányságra, jogalapjuk lett volna arra, hogy a drogteszt nélkül is eltiltsák a fiatalembert a vezetéstől.

„A 195/02-es sürgősségi kormányhatározat kimondja, hogy a járművezetőt kórházba lehet vinni vérvizsgálatra, és másnap 8 óráig jogosítvány nélkül maradhat, és kötelező az orvosi vizsgálat” – mutatott rá a rendőr. „Egy másik cikkely szerint a közlekedésrendészet akkor is bevonja a vezetői engedélyt, ha a birtokosnál nem vizsgálták meg a tiszta alkohol koncentrációját a leheletben vagy a pszichoaktív anyagok jelenlétét, és az orvosi vizsgálat alkoholtartalom vagy pszichoaktív anyagok közelmúltbeli fogyasztására utaló klinikai tüneteket tárt fel. A vezetői engedélyt a következő nap reggel 8.00 óráig vonják vissza, de legalább 12 órára – áll Godină bejegyzésében.

Az ügyben három rendőr ellen folyik előzetes vizsgálat annak megállapítására, hogy történt-e fegyelmi vétség vagy sem. A két halálos áldozattal járó baleset után a 19 éves fiatalembert drogtesztelő készülékkel vizsgálták, és a szervezetében más anyagokat találtak, mint az autójában, nyilatkozta a Konstanca Megyei Rendőrség.

A fiatalokat elgázoló fiatalembert a baleset után 30 napra letartóztatták, és folyik ellene a nyomozás emberölés, testi sértés, baleset helyszínének elhagyása  miatt és mert alkohol vagy más szerek hatása alatt vezetett. A tiltott szerekre vonatkozó tesztek során kokaint, amfetamint és metamfetamint találtak nála.

Az elkövető családja imádta a sebességet

A Romániai Szabad Európa Rádió szerint az elkövető, Vlad Pascu tehetős családjában nagy volt az erős autók és a versenyzés iránti szenvedély. A fiú édesapjának autótuning műhelye van, és versenyigazgatója volt az X3M Vâlcea Off Road Masters Cupnak, amely – ahogy a neve is mutatja – egyfajta extrém verseny.

A közösségi médiában az ifjú Vlad számos képet osztott meg magáról, amelyeken díszes autók mellett vagy igen erős terepjáró tetején pózol büszkén. Három hónappal ezelőtt szerezte meg a jogosítványát, ezt a pillanatot szintén egy online poszttal tudatta.

Az interneten egyre több videó kerül elő, amiben a fiatalember a pénzével henceg. „Több pénzt érő biznisz van a nevemen, mint amennyit ti valaha össze tudtok kaparni, még ha egész életetekben pástétomon koplaltok is” – mondja az egyikben a Hotnews szerint. A portál leellenőrizte, de Vlad Pascu nevén nincs cég bejegyezve.

Péntekről szombatra virradó éjjel, miután szabadult a rendőrségről, állítólag még fogyasztott tiltott szereket. Egy órával később követte el azt a balesetet, amelynek következtében a 20 éves Roberta Marina Dragomir és a 21 éves Sebastian Andrei Olariu bukaresti földrajz szakos hallgatók meghaltak.

Korábban már folyt ellene vizsgálat kábítószer miatt

A 19 éves fiúnál 2022 februárjában kevesebb mint egy gramm kannabiszt találtak. Decemberben a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség ügyészei kérték a vádemelés alól való kivonását, és a bírák az év elején megerősítették, hogy az ügyet lezárták.

Döntésük alátámasztására az ügyészek a gyanúsított őszinte hozzáállására, a birtokában lévő kis mennyiségű kockázati kábítószerre és „a büntetőeljárás lefolytatásával járó költségek és a bűncselekmény elkövetése által előidézett vagy várhatóan előidézett következmények súlyossága közötti nyilvánvaló aránytalanság fennállására” hivatkoztak.

A Hotnews szerint az Igazságügyi Felügyelet kedden országos szintű ellenőrzést hirdetett a tiltott szerek birtoklása és a befolyásoltság alatt elkövetett bűncselekmények miatt indított bírósági ügyekben. A döntést a Május 2-n történt tragédia kapcsán hozták.

Korrupciógyanú és elgáncsolt törvényjavaslat

A Romániai Szabad Európa Rádió Lucian Diniță, volt közúti rendőrfőnökkel és Titi Aurral, a védekező vezetés szakértőjével elemezték ki, mi vezetett ide.

Mindketten az állam, azaz a hatóságok felelősségét emelték ki, akik nem akarják megkockáztatni a kemény szankciókat, hogy ne háborítsák fel a választóikat, de nem is akarnak oktatási programokba és védekező politikába fektetni, mert az túl sok költséggel és vesződséggel járna.

A közlekedési rendőrség volt vezetője korrupció gyanújáról is beszélt, utalva arra, hogy a fiatal Vlad Pascut milyen könnyedén engedte el a rendőrség, miután a baleset előtt megállították a forgalomban, és kitért a nagy teljesítményű (1600 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú) autókhoz való hozzáférés tilalmáról is 25 éves kor alatt.

A javaslatot, amit 2012-ben a parlament elé terjesztett, és ami korhatárhoz kötötte volna a nagy teljesítményű autók vezetését, ellenezték az autókereskedők, akik erőteljes lobbitevékenységet folytattak a parlamenti képviselőknél, azzal érvelve, hogy a kezdeményezés korlátozza az eladásokat és befolyásolja az állami költségvetési hozzájárulásokat.

Hiányzó biztonságos vezetésre oktatás

Titi Aur, a védekező vezetés szakértője az állami felelősségvállalás hiányáról, a megelőzési politikák hiányáról, a közlekedési tanfolyamoknak az iskolai tantervből való kivonásáról és a védekező vezetési tanfolyamok hiányáról beszél, amely élet-halál kérdése lehet.

A tanügyminisztérium – mondta Titi Aur – minden alkalommal elutasított minden ilyen jellegű kezdeményezést arra hivatkozva, hogy a tanterv túlságosan zsúfolt.

„Minden ilyen jellegű kezdeményezést azzal az indokkal utasítottak el, hogy >>nagyon zsúfolt a programunk, sok a dolgunk, nem tudunk mindenféle ostobaságot csinálni. Ti, közlekedésbiztonsági emberek, közlekedésbiztonsági tanfolyamokat akartok. Az ISU meg akarja tanítani őket arra, hogyan ne gyújtsák fel a házukat, az Egészségügyi Minisztérium meg akarja tanítani őket arra, hogyan mossanak kezet, a Pénzügyminisztérium pénzügyi oktatásra akarja tanítani őket. Nekünk nincs időnk erre az ostobaságra. Matekot, fizikát, kémiát kell tanulnunk<<” – parafrazálta Titi Aur az oktatásügyi tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket.

Szerinte nincs ösztönzés arra, hogy megtanuljanak biztonságosan vezetni a közutakon, mert az autósiskolába a legtöbb tanuló csak azért megy, hogy jogosítványt szerezzen, nem pedig azért, hogy megtanuljon vezetni, és a megfelelő hozzáállás a tanuláshoz és a közlekedésben való megelőzéshez éppen azért hiányzik, mert azt nem az iskolában, az oktatás korai éveiben sajátítják el.

A defenzív vezetés szakértője nem érti, hogy miért hagyták el azt a követelményt, hogy pszichológiai tesztet kell letenni az autósiskolához, a távolsági képzéshez és az éjszakai vezetési tanfolyamokra való beiratkozás előtt.

Ugyanakkor az autósiskolák közötti pénzügyi verseny miatt az ügyfél az olcsóbb iskolát választja, vagyis pontosan azt, amelyik lehetővé teszi, hogy kihagyja az elméleti tanfolyamokat, „csak kitölt néhány kérdőívet az interneten, amit kívülről megtanul, majd leteszi a vizsgát, ha már megvan a jogosítványa, akkor máris jó sofőr”.

A Belügyminisztérium is kivizsgálást kért

A belügyminiszter ellenőrző szerve kivizsgálja a Május 2-i tragédia kapcsán történt rendőri intézkedéseket – közölte hétfőn Cătălin Predoiu belügyminiszter. Kiemelte, „minden erőnkkel küzdenünk kell a kábítószer-kereskedelem ellen”, a belügyminiszter szerint inkább a forgalmazókat kell megcélozni, nem annyira a fogyasztókat, írta a Hotnews.

A Mentések meg Romániát (USR) párt elnöke, Cătălin Drulă ugyanakkor azt kérte Marcel Ciolacu kormányfőtől, hogy menessze Cătălin Predoiu belügyminisztert a történtek miatt. Az ellenzéki politikus szerint Predoiu és Lucian Bode belügyminisztériumi szerepvállalása egyenlő a káosszal és a bűnözéssel. A Fanatik szerint Drulă kiemelte, hogz annak érdekében, hogy BMW-t vásároljanak egy barátjuktól, lemondtak arról a projektről, amelynek részeként drogteszteket vettek volna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?