A DNA székházában hallgatták ki Florin Cîțu volt miniszterelnököt

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) bukaresti éppületében hallgatták ki jelenleg Florin Cîțu volt miniszterelnököt. A vád szerint a román állam 2021-ben az akkori kabinet döntése alapján feleslegesen vásárolt nagy mennyiségben oltóanyag-adagokat.

Florin Cîțu a kihallgatás után csak annyit mondott, hogy a hatályos törvények szerint járt el a döntés meghozatalakor. A politikust az ellene megfogalmazott vakcinavásárlási vádakkal kapcsolatban hallgatták ki. A DNA az exkormányfő meghallgatása után vádat emelhet ellene. Florin Cîțu mellett, többek között Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek is korrupcióellenes ügyészek célkeresztjébe kerültek. Voiculescut és Mihăilăt pénteken hallgatja ki a DNA. A vád szerint a román állam feleslegesen vásárolt nagy mennyiségben oltóanyag-adagokat, a kár pedig meghaladja az egymilliárd eurót.

A DNA 2021 szeptemberében kezdett vizsgálódni a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban Fotó: Agerpres

A DNA 2021 szeptemberében kezdett vizsgálódni a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban. A vizsgálat az eddigi összes vakcinabeszerzésre kiterjedt. Romániába 2021 végéig 18,5 millió COVID-19 elleni vakcina érkezett, ebből több mint hárommillió adag van raktáron maradt. Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter két évvel ezlőtt a DNA eljárását. Az egykori tárcavezető azt állította, Florin Cîţu döntött a rendelésekről, és az egészségügyi minisztérium véleményének mellőzésével küldték el ezeket az Európai Bizottságnak. Mint fogalmazott, „Románia teljesen irracionális módon, számolatlanul rendelte a vakcinákat”, a szükségesnél jóval többet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?