A DNA vizsgálja a koronavírus elleni vakcinák beszerzését

Fotó: Kolozs megyei prefektúraBűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban.

A vádhatóság keddi közleménye szerint a vizsgálat az eddigi összes vakcinabeszerzésre terjed ki.

A DNA közölte, hogy hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódnak, de egyelőre úgynevezett in rem, azaz a bűncselekmény gyanújának megalapozottságára irányuló eljárás van folyamatban, így jelenleg nincsenek gyanúsítottjai az ügynek. Az eljárásnak ebben a szakaszában csak bizonyítékokat gyűjtenek annak megállapítására, hogy történtek-e vagy sem bűntettnek minősülő cselekedetek - magyarázta a vádhatóság.

Valeriu Gheorghiţă, a lakosság immunizálását irányító országos bizottság (CNCAV) vezetője úgy nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján, hogy nincsenek információi az oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban indított bűnvádi eljárásról, ő is csak annyit tud, amennyi megjelent a médiában.

Valeriu Gheorghiţă azt felelte, tudomása szerint a vakcinák közbeszerzési folyamata minden európai uniós országban az Európai Bizottság által kidolgozott és jóváhagyott eljárás szerint zajlik.

Romániába eddig összesen 18,5 millió COVID-19 elleni vakcina érkezett, jelenleg 3,7 millió adag van raktáron.

Kapcsolódók

Kimaradt?