Korrupciógyanús városházi alkalmazások miatt tett feljelentést Temesvár polgármestere

A polgármesteri hivatal által meghirdetett állásokra szervezett versenyvizsgák eredményeinek manipulálása gyanújával tett bűnvádi feljelentést a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) Dominic Fritz, Temesvár tavaly megválasztott polgármestere.

A Bega-parti városban több mint másfél évtizede németországi kultúrszervezőként és aktivistaként letelepedett, a 2020-as önkormányzati választásokon az USR–PLUS pártszövetség jelöltjeként általános meglepetésre győztes elöljáró a közösségi oldalán jelentette be, hogy hét esetben is felmerült a korrupció gyanúja a közalkalmazotti állások elfoglalásánál, de „ez csak a jéghegy csúcsa lehet”.

A bűnvádi feljelentés az önkormányzatot átszövő korrupt rendszer felszámolásához vezető intézkedések egyike, amire a választási kampányában ígéret tett a polgármester – írta Dominic Fritz.

A polgármester szerint a sorozatos csalásokra egy, a DNA által kezdeményezett ügyészségi nyomozás derített fényt: egy volt városházi alkalmazott ellen folytatott kivizsgálás kiderjedt arra is, hogy az illetőt miként vették fel az intézménybe, és gyanút keltett, hogy a dossziékban szereplő írásbeli vizsgán írt dolgozatán a kézírás nem egyezik a többi iraton szereplő kézírással. Átnéztek több dossziét is, és ugyanazt a kézírást találták hét esetben is.

Fritz közölte: a gyanú szerint a meghirdetett állásokra jelentkezők „hasból” írtak válaszokat a feltett kérdésekre, de a vizsgáztató bizottság beépített tagja vagy tagjai utólag átírták a dolgozatokat, és azután került sor az osztályozásra. Az elkövetők nem figyeltek arra, hogy ne ugyanaz a kézírás szerepeljen mindegyik „javított” dolgozaton.

În această dimineață am transmis procurorilor anticorupție o plângere penală împotriva a ceea ce suspectez că a fost o...

Közzétette: Dominic Fritz – 2021. szeptember 14., kedd

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a DNA tüzetesen átvizsgálja sok évre visszamenőleg az alkalmazások körülményeit, és felgöngyölíti valamennyi korrupciós ügyet, amelyek során csúszópénzeket tehettek zsebre egyesek.

A tavaly szeptemberi választási kampányban, majd beiktatása után is a közszféra korrupciótól való megtisztítását, a teljesítmény-orientált közigazgtaás megteremtését nevezte egyik célkitűzésének Dominic Fritz, aki szerint ebbéli szándékában megpróbálják megakadályozni a régi rendszer bürokratái. Mint közölte, az általa kidolgozott új szervezeti struktúra, a polgármsetrei hivatal alá- és fölérendeltségi viszonya sokaknál „kiverte a biztosítékot”, ezért a közigazgatási bíróságon támadták meg annak bevezetését, holott az hatékonyabb működést biztosítana, és nagyobb ellenőrzésre adna lehetőséget.

Hozzátette: a városházán dolgozók többsége tisztességel, a munkáját felelősséggel végző funkcionárius, de sajnos néhány törvényszegő rossz fényt vet az egész közösségre. a polgármester leszögezte: semmilyen vesztegetési ügyet nem fog tolerálni, és minden ilyen esetben, amiről tudomást szerez, az igazságszolgáltatáshoz fog fordulni.

(Nyitóképen: Dominic Fritz | fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?