banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A 360 évvel ezelőtti tatárbetörésre emlékeztek Csíksomlyón

Faültetéssel egybekötött megemlékező ünnepséget tartottak csütörtökön délután Csíksomlyón. Szentmise során idézték fel az 1661-es október 21-i Csíki-medencei török-, tatárdúlást és az azt követő újjáépítést. Elültették a reménység fáját is.

Megemlékező szentmisét tartottak a Csíksomlyói Kegytemplomban csütörtökön délután a 360 éve történt török-, tatárbetörés évfordulóján. A misén, a szertartást bemutató Guia Hugó ferences rendi szerzetes felidézte az egykori eseményeket, majd a hatalmas rombolással és emberáldozattal járó hadjáratot követő csodával határos újjáépítést.

Mint elhangzott: a három napos dúlás, fosztogatás során a Csíki-medence 25 temploma semmisült meg és a lakosság közel egyharmada esett az ellenséges hadak áldozatává.

„Az egykori tatártámadás központját a csíksomlyói ferences kolostor képezte. Ekkor 12 szerzetes élt itt, a kolostor élén Csíksomlyói P. Somlyai Miklós állott, aki három évtized áldozatos munkájával a templomot, a kolostort és környezetét újjávarázsolta. A támadás hírére mintegy 9000 ember menekült a kolostor kőfallal övezett tágas udvarára, de ez nem jelentett védelmet a szervezetlen, pánikba esett népnek. A tatárok félelmet keltő ordítással rohanták meg a védtelen székelyeket, a kolostort és a templomot felgyújtották, sok embert kardélre hánytak, másokat elfogtak és rabságba hurcoltak” - olvashatjuk Sepsiszéki Nagy Balázs leírásában.

A tizedik alkalommal megszervezett megemlékezéssel a szervezők, az Agora Alapítvány, valamint a csíksomlyói Szent István Gyermekotthon tiszteletét rótta le az áldozatok és újjáépítők előtt. Mint elhangzott: egyben igyekeztek rávilágítani arra a mérhetetlenül hatalmas jövőbe vetett hitre, amellyel az egykor itt élők a tatárok után maradt teljes pusztulásból képesek voltak talpra állni és a hamuból építették újjá a vidéket, kezdve az iskolával és a templommal.A szerző felvételei

„Az ő hatalmas lelki-erejüknek, bátorságuknak, jövőépítő, áldozatteljes munkájuknak, kitartásuknak köszönhetően élünk ma itt, a csíki medencében. Tanuljunk tőlük!” – hangzott el.

A templomi szertartás során a Role zenekar alkalomhoz illő dalokkal működött közre, majd a Szent István Otthon udvarán található Mária-kertben az ott élő fiatalok közreműködésével elültették az eseményre emlékeztető nyárfát. Az egyik diáklány szavalatát követően a résztvevőket Guia Hugó áldotta meg. A megemlékezés közös imádsággal zárult.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?