Letartóztatták a Kék Bálna öngyilkos játék „agyát”

Letartóztatott az orosz rendőrség egy 22 éves informatikust, akit azzal vádolnak, hogy a háttérből irányítja a Kék Bálna öngyilkos játékot - írja a Daily Mail című angol lap.

A jó családból származó 22 éves Nyikita Nearonov egy jól fizető állás mellett arra is szakított időt, hogy irányítsa a több tucat áldozatot szedő Kék Bálna öngyilkos játékot. Az orosz rendőrség szerint egy 40 tagot számláló, zömében kiskorú lányokból álló online csoportot vezetett, akik közül 10-en már el is kezdték az 50 napos, 50 feladatból álló öngyilkos játékot. A „játékosok” közül kettő biztosan túlélte a próbákat, nyolc esetében a rendőrök egyelőre nem tudták megállapítani, hogy életben vannak-e vagy halottak.

A nyomozók szerint Nearonov „nagyon okok számítógépes zseni”, aki szerint a tinik „gonoszok” és következésképpen nem érdemik meg, hogy éljenek. Nearonov nem tett beismerő vallomást, kihallgatásán azt erősítgette, hogy ő csupán barátja volt a lányoknak. 

Nearonov folyamatosan üzengetett a csoport tagjainak, mindenféle - az öngyilkosság felé vezető - feladatokat adott nekik. Az áldozatok Oroszország több régiójából származtak, egyik lett állampolgár volt. Kommunikációs csatornaként az „orosz Facebookot”, a VK közösségi oldalt és a Telegram üzenetküldő alkalmazást használták. 

Nearonovot jelenleg Cseljabinszkben tartják őrizetben, itt élt az egyik áldozata. A nyomozók kielemezték a lánnyal folytatott üzenetváltását és arra a következtetésre jutottak, hogy pszichológiai nyomásgyakorlással vette rá áldozatát arra, hogy kárt tegyen magában. 

A Kék Bálna öngyilkos játékról itt írtunk részletesen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?