Nagyon nekiment Călin Popescu-Tăriceanu az Európai Bizottságnak

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében az elmúlt 11 évben Romániáról készült jelentések szinte kizárólag az erőszakszervezetek által közvetített torz képre alapultak - nyilatkozta pénteken Călin Popescu-Tăriceanu.

A szenátusi elnök azt mondta: állásfoglalást vár az Európai Bizottság részéről az utóbbi időben felszínre került "kényelmetlen igazságokkal" kapcsolatban, illetve magyarázatot arra, hogy miért mellőzött rendszeresen az EB "bizonyos, az igazságügyi rendszert képviselő intézmények és személyek" által elkövetett súlyos visszaélésekre figyelmeztető jelzéseket.

"Az EB részrehajló, olykor egyenesen partizán politikája miatt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust foglyul ejtette a Román Hírszerző Szolgálat és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség irányította okkult és törvény feletti befolyásrendszer, így az csak egy újabb eszközzé vált a jogállammal párhuzamos rendszer kezében, hogy nyomást gyakoroljon ellenfeleire"?- fogalmazott Tăriceanu az Európai Szenátusok Szövetségének a román parlament épületében zajló 19. közgyűlésén.

A román felsőház elnöke szerint az európai uniós csatlakozást követően az 1950-es évek Szekuritátéjának modelljére létrehoztak Romániában egy elnyomó rendszert. Ennek létezésére bizonyíték "a számos visszaélésszerű letartóztatás, a megbilincselt embereknek a kamerák előtt történő megsétáltatása, a különféle dossziékról való szivárogtatás" - véli.

"Az ártatlanság vélelmét gyakorlatilag eltörölték, a bírákra pedig folyamatosan nyomást gyakoroltak - akár közvetlen, nyilvános fenyegetéssel is -, hogy olyan ítéletet hozzanak, amilyent az Országos Korrupcióellenes Ügyészség kért a Román Hírszerző Szolgálat parancsára. Amikor pedig ezek a módszerek nem működtek, bűnvádi eljárást indítottak azok ellen a bírók ellen, akik igazságos ítéleteket hoztak" - mondta Tăriceanu, hozzátéve, hogy az EB által is bátorított rendszer a közelmúltig legyőzhetetlennek vélte magát.

A felsőház elnöke szerint ez "az egyes európai partnereink által is megtűrt" párhuzamos állam okolható azért, hogy Romániát olyan országként tartják számon jelenleg, amelyet korrupt törvényhozók és korrupt kormány vezet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?