Világháborús lövedékeket semmisítettek meg Hargita megyében

A Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség Kovászna megyei kollégáikkal karöltve különleges akciót hajtottak végre kedden Csíkszépvíz közelében: megsemmisítették azokat a háborús lövedékeket, robbanószerkezeteket, amelyeket az elmúlt időszakban – főként lakossági bejelentéseket követően – gyűjtöttek be Hargita megye területén.

A különleges biztonsági intézkedések közepette a 2017 novembere és 2018 júniusa között talált 11 robbanótöltényt és 1203 gyalogsági tüzérségi töltényt semmisítettek meg. Ezek között főként második világháborús védelmi gránátok voltak, de felrobbantottak hét darab 82 milliméter kaliberű aknavetőgránátot, egy 57 milliméteres robbanólövedéket, valamint egy 37 milliméteres PG 2 típusú páncéltörő lövedéket. A megsemmisítéshez a tűzszerészek 2,5 kilogramm TNT-t és három elektromos detonátort használtak fel – közölte a készenléti felügyelőség.   

Annak ellenére, hogy a legtöbb robbanószerkezet már erősen korrodálódott, még mindig rendkívül veszélyesek, és ha nem megfelelően bánnak velük, akkor tragédiát okozhatnak, ezért a megsemmisítésüket csak erre kiképzett szakemberek végezhetik el. A készenléti felügyelőség ugyanakkor megemlíti, hogy néhányan közülük kitűnő állapotban voltak még mindig.  

Szigorú biztonsági elővigyázatosság mellett robbantottak a tűzszerészek a Csíkszépvíz közelében ideiglenesen kialakított lőtéren, ezért az akció során nem történt semmilyen rendellenesség.

A készenléti felügyelőség közlése értelmében a fel nem robbant világháborús lövedékek megsemmisítése nagyon veszélyes folyamat, amely jó csapatmunkát, professzionalizmust és felelősséget igényel. Éppen ezért a tűzszerészek mellett a csendőrség, a rendőrség és rohammentősök képviselői is a helyszínen voltak.

Felhívják a lakosság figyelmét, hogyha fel nem robbant lövedékeket vagy bármilyen más fegyvert találnak, ne érintsék, ne üssék és ne mozdítsák meg őket, és minél hamarabb értesítsék a tűzoltóságot vagy a rendőrséget a 112-es sürgősségi számon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?