YouTube-videón cáfolta a SRI-szóvivő, hogy hatmillió embert hallgattak le

Nem a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) származó, téves adatokat közölt a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke csütörtökön a Romániában megfigyelés alatt tartott személyek számáról - állítja Ovidiu Marincea.

A SRI szóvivője az intézmény YouTube-csatornájára feltöltött videón reagált péntek este a Claudiu Manda sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A szociáldemokrata politikus a titkosszolgálat tevékenységéről készült jelentésből idézve azt állította, hogy 2005 és 2016 között összesen 311 000 felhatalmazást adtak ki a bíróságok nemzetbiztonsági célú, illetve az ügyészségek által különféle bűncselekmények feltárásához kért megfigyelésre. Manda úgy érvelt: egy-egy bírósági engedélyen átlagban 20 személy neve szerepelt, a jelzett időszakban több mint hatmillió állampolgárt hallgatott le a SRI.

Marincea szerint ezek az adatok tévesek, nem a titkosszolgálattól származnak, néhányat egy blogról vett át a parlamenti bizottság. A szóvivő leszögezte: a SRI nem küldött olyan átiratot a parlamenti testületnek, amelyben a 311 000-es szám szerepelne. „Hallottam már erről a számról: egy kolozsvári blogon megjelent tanulmányban szerepelt” – jegyezte meg.

A szóvivő szerint pontatlan az adat is, hogy egy-egy bírósági engedély átlagban húsz személy megfigyelésére adott lehetőséget. A nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre adott engedélyek nagy része ugyanis egy vagy két személy lehallgatására vonatkoztak. „Tehát a hatmillió pedig egy blogról átvett nem hivatalos adat és egy pontatlan koefficiens szorzata" - mondta Marincea.

A szóvivő rámutatott, a hivatalos adatok szerint - amelyeket a parlamenti bizottsággal is közöltek - 2004. december 11-e és 2016. február 16-a között összesen 28 784 nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre kért engedélyt a SRI. Ezek közül csak 9 292 igénylés vonatkozott új esetekre, a többi korábban kiadott felhatalmazások meghosszabbítása volt. Így 20 907-re tehető azoknak a személyeknek a száma, akiknek a legfelsőbb bíróság által kiadott jóváhagyással korlátozták a jogait.

„Nem tisztességes összekeverni a számokat”

Marincea tájékoztatása szerint ezeken kívül léteznek más megfigyelési engedélyek, ezeket különféle egyéb bűncselekmények, például lopás, rablás, sikkasztás, családon belüli erőszak feltárására adnak ki a bíróságok. „Ezeket a lehallgatásokat nem a SRI végezte. Nem tisztességes összekeverni a bíróságok által különféle bűncselekmények feltárására kiadott lehallgatási engedélyeket a nemzetbiztonsági célú megfigyelésekkel" - tette hozzá Marincea. A szóvivő  rámutatott: eltorzított adatok, információk közlésével nem lehet eltántorítani a SRI-t küldetése teljesítésétől, ezekkel inkább az állampolgárok lelkiállapotára lehet hatni.

Korábban Csoma Botond, a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság tagja a Maszolnak azt nyilatkozta: a Claudiu Manda által csütörtökön ismertetett számokat a számokat fenntartásokkal kezelte, amikor a testület aznapi ülésén szóba kerültek, de elképzelhetőnek tartja, hogy hitelesek. A képviselő úgy tudta, magától a SRI-től származik az információ, hogy 2005-2016 között összesen 311 ezer bírósági engedély alapján végeztek megfigyeléseket Romániában.

Ismert, hogy szociálliberális kormánytöbbség (PSD-ALDE) vezetői azt állítják: Romániát valójában a titkosszolgálatok és ügyészségek embereiből álló, mindenkit megfigyelő, "párhuzamos államként" emlegetett sötét háttérhatalom irányítja, amely a korrupcióellenes harc ürügyén koholt vádak alapján indít eljárásokat az útjában álló közéleti szereplők ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?