Parlamenti bizottság: tizenkét év alatt 6 millió személyt hallgatott le a SRI

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke szerint 2005-2016 között 6 millió személyt hallgatott le a SRI. Claudiu Manda úgy tudja: 2012-ben a kormány összes tagját lehallgatták. 

A szociáldemokrata párti (PSD) politikus a titkosszolgálat tevékenységéről készült jelentés egyik általános következtetéseként csütörtöki sajtótájékoztatóján megállapította, hogy a SRI visszaélt a nemzetbiztonsági, illetve az ügyészségi megfigyelések és lehallgatások törvény adta lehetőségével..

A politikus beszámolt arról, hogy a nemzetbiztonsági lehallgatások száma már 2005-ben is megközelítette az 1400-at, 2013-ig pedig csaknem megháromszorozódott, meghaladva a 3700-at. Az ügyészségi (korrupciós és egyéb bűnvádi vizsgálatokban elrendelt) lehallgatások száma a 2005-ben feljegyzett 5000-hez képest egy évtized alatt megtízszereződött: 2015-ben már 51 ezer fölé emelkedett. A SRI által a vádhatóságok számára végzett lehallgatások száma 2016-ban esett vissza (12 ezerre), mivel abban az évben állapította meg az alkotmánybíróság, hogy az ügyészségek nem bízhatják más állami szervekre az általuk elrendelt megfigyeléseket.

Manda összegzése szerint a titkosszolgálat 2005-2016 között összesen 311 ezer bírósági engedélyt kapott nemzetbiztonsági célú információgyűjtésre, illetve az ügyészség által kért megfigyelésre. „Ha úgy számolunk, hogy egy-egy ilyen bírósági engedély átlagban 20 személy megfigyelésére ad lehetőséget, arra a következtetésre jutunk, hogy több mint 6 millió embert hallgattak le ebben az időszakban” – jelentette ki.

Claudiu Manda elmondta azt, is hogy a parlamenti bizottság információi szerint 2012-ben szinte az összes kormánytagot, illetve legkevesebb 100 parlamenti politikust hallgatott le a SRI.

Hogyan számolták ki?

A szociáldemokrata politikus adatait megerősítette a Maszolnak Csoma Botond képviselő, a parlamenti bizottság RMDSZ-es tagja is. Megjegyezte, a számokat fenntartásokkal kezelte, amikor a testület csütörtöki ülésén szóba kerültek, de elképzelhetőnek tartja, hogy hitelesek.

A képviselő elmondta, magától a SRI-től származik az információ, hogy 2005-2016 között összesen 311 ezer bírósági engedély alapján végeztek megfigyeléseket, egy-egy engedély pedig sok esetben több tucat személy megfigyelésére hatalmazza fel a titkosszolgálatot. "Volt olyan bírósági felhatalmazás, amelyen 90 személy neve szerepelt, volt olyan is, amelyen 5. Mindenesetre a bizottság által kiszámolt átlag 20 személy. Így jött ki az, hogy a 12 év alatt több mint 6 millió embert hallgatott le a SRI" – magyarázta Csoma Botond.

Ha a bizottság helyesen számolt, a titkosszolgálat Románia aktív lakosságának a kétharmadát lehallgatta. Kérdésünkre, hogy ezt kivitelezhetőnek tartja-e, Csoma kijelentette: a SRI hatalmas apparátussal és költségvetéssel rendelkezik.

Ismert, hogy szociálliberális kormánytöbbség (PSD-ALDE) vezetői azt állítják: Romániát valójában a titkosszolgálatok és ügyészségek embereiből álló, mindenkit megfigyelő, "párhuzamos államként" emlegetett sötét háttérhatalom irányítja, amely a korrupcióellenes harc ürügyén koholt vádak alapján indít eljárásokat az útjában álló közéleti szereplők ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?