Gîrbovan: nyilvánosságra kell hozni az igazságszolgáltatást érintő dokumentumokat

Nyilvánosságra kell hozni az összes titkos dokumentumot, amely befolyásolja az igazságszolgáltatás működését, ha életbe lépnek a 2004/303-as törvény módosításai – közölte szerdán este Dana Gîrbovan.

A Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) elnöke emlékeztetett, hogy a 2004/303-as törvény módosításai szerint közérdekű információnak számítanak az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatos dokumentumok (megállapodások, határozatok) is. A módosítást megtámadták az alkotmánybíróságon, ám a taláros testület az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek találta a jogszabály tervezetét.

„Eszerint, ha érvénybe lépnek a módosítások, minden ilyen jellegű iratnak fel kell oldani a tikosítását és nyilvánosságra kell hozni” - írta szerdai Facebook bejegyzésében Gîrbovan. Az UNJR elnöke úgy véli, hogy ezekkel a módosításokkal a demokratikus normalitáshoz térünk vissza.

„Ez a legfontosabb módosítás, ami az igazságszolgáltatás átláthatóságát illeti, mert az igazságszolgáltatás egyetlen demokratikus országban sem titkos dokumentumok és megállapodások keresztül valósul meg" – véli a bírónő.

Kapcsolódók

Kimaradt?