FRISSÍTVE - Már lekerült a történelemhamisító óriásposzter Kolozsvár főteréről

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport tiltakozik a kolozsvári városháza diszkriminatív és történelemhamisító óriásposztere ellen – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. FRISSÍTÉS1: Oláh Emese alpolgármester közlése szerint a posztert hamarosan eltávolítják. FRISSÍTÉS2: A városházi alkalmazottak le is vették az óriásposztert.

Az idei Kolozsvári Városnapokon a polgármesteri hivatal a Főtér nyugati sarkára egy, a 20. század elejéről származó, a Státus-palotákat ábrázoló kép óriásposzter-reprodukcióját helyezte ki. A csoport rámutatott: a poszter sajnálatos módon meghamisítja a történelmet, az eredetihez képest a városháza poszteréről eltávolították a magyar vonatkozású üzletneveket és feliratokat (csak azokat), ezzel tagadva a város történelmi multikulturális identitását.

A Musai-Muszáj szerint a városháza gyakorlata egyaránt sértő a kolozsvári román és magyar közösség számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez.

A rendezvény szervezőinek hivatali kötelessége úgy dolgozni, hogy a Kolozsvári Városnapokat a város összes lakosa egyaránt a magáénak tudhassa – mutatott rá az aktivista csoport. Ezzel együtt – a Musai-Muszáj korábbi felhívásai ellenére – a Városnapok kommunikációja (plakát, programfüzet, szórólapok, weboldal, brand, feliratok) továbbra is egynyelvű. Sajnálatos módon azonban, a történelemhamisítás idei gyakorlatával a Kolozsvári polgármesteri hivatal szintet lépett a magyarellenességben, és tette ezt éppen a Nagy Egyesülés centenáriumi évében – összegezett közleményében a Musai-Muszáj.

A csoport felszólítja a polgármesteri hivatalt, hogy május 18., péntek 15 óráig távolítsa el a „történelemhamisító és diszkriminatív” posztert, ellenkező esetben feljelentést tesznek az önkormányzat ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

FRISSÍTÉS1: Oláh Emese alpolgármester a Maszolnak elmondta, az óriásposztert hamarosan el fogják távolítani a város főteréről. Közlése szerint a Kolozsvári Városnapok arculattervezésével és népszerűsítésével megbízott cég helyezte el, de csak próbaképpen. "Szóltam a kollégáimnak, hogy haladéktalanul távolítsák el. Tudomásom szerint ez csak egy szerencsétlenre sikeredett próbaposzter volt, hamarosan felkerül a történelmet tiszteletben tartó változata" – mondta az alpolgármester.

FRISSÍTÉS2: A Musai-Muszáj Facebook-oldalán megjelent egy felvétel arról, ahogyan a városházi alkalmazottak eltávolítják a posztert.

BREAKING: Eltávolítják a történelemhamisító posztert! Se demontează posterul falsificător de istorie!

Közzétette: Musai-Muszáj – 2018. május 17.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?