Évi 28 ezer ember halálát okozza – aggasztóan szennyezett a levegő Romániában

Aggasztó statisztikát hozott nyilvánosságra Romániával kapcsolatosan az Európai Környezetvédelmi Ügynökség: az országban évente 28 ezer személy veszíti életét a szennyezett levegő miatt.

Az európai hivatal szerint Bukarest Európa legszennyezettebb levegőjű fővárosai közé tartozik. A légszennyeződést főként az ipari tevékenység, elsősorban az energetikai szektorban elégetett fosszilis tüzelőanyagok, a kohászat, a vegyipar melléktermékei, a közlekedés eszközök, az építőtelepek, az ipari meddőhányók és városi szeméttelepek, az egyéni fűtőberendezések okozzák.

A légkör szennyeződéséhez jelentősen hozzájárulnak azonban a biológiai részecskék, mint például a virágpollen, mikroszkopikus penészspórák, a lakásban pedig mindehhez hozzájárul a por, az állatszőr. Mindezek allergiához, orrduguláshoz, kötőhártya-gyulladáshoz, asztmához vezethetnek.

Orvos szakértők elsősorban a virágpor-szennyeződésre hívják föl a figyelmet, mindenekelőtt a parlagfű veszélyére. A városi növényzet tekintetében a Román Allergológiai és Immunológiai Társaság elengedhetetlenül szükségesnek tartja a légkör pollenkoncentrációjának szüntelen elemzését, és a lakosság ezzel kapcsolatos tájékoztatását, amint az az európai nagyvárosok esetében történik. Jelenleg mindez azonban még a román fővárosban sem történik meg, Románia nem rendelkezik országos kiterjedésű aerobiológiai hálózattal, a levegő pollentartalmát pedig egyetlen helyen mérik az országban, a bukaresti Colentina kórház területén.

18 kiló por – lakásokként

A Román Pulmonológiai Társaság adatai szerint Romániában az asztmában szenvedő személyek száma egymillióra tehető, ami az ország lakosságának közel hat százalékát jelenti. Tüdőgyógyászok szerint a légszennyezés – a dohányzás után – a légi utak megbetegedéseinek második legfontosabb tényezője, amit a háziorvosok és a szakorvosok a legtöbb esetben nem vesznek azonban figyelembe.

Az ipari szennyezés mellett jelentősen veszélyezteti az egészséget az úgynevezett házi szennyeződés, amely asztmához, tüdőtáguláshoz, krónikus bronchitiszhez, de akár tüdőrákhoz is vezethet, nem egy esetben pedig súlyos allergiát okoz.

Szakemberek szerint a „házi szennyeződés” többszöröse, akár ötszöröse is lehet a külső légköri szennyezésnek, a „házi por” az allergiás megbetegedések leggyakoribb és legveszedelmesebb oka. A „házi por” a külső ásványi szennyeződések mellett atkákat tartalmaz, ezek komoly allergiás tüneteket és légúti megbetegedéseket okozhatnak. A felmérések szerint egy átlagos lakásban évente nagyjából 18 kiló por gyűl össze.

100 millió euró. Naponta!

Statisztikusok szerint a légszennyeződés miatti megbetegedések az államnak évente 10 milliárd eurójába kerülnek. Mindennek közvetlen gazdasági következménye évi 4,5 millió munkanap elveszítése, ennyi esik ki ugyanis a légszennyeződés miatti betegszabadságok miatt. Ez évente 257 millió eurós megterhelést jelent a vállalkozóknak, az orvosi kezelés városon 31 millió euróba kerül minden évben, a termésveszteség értéke pedig meghaladja a 106 millió eurót. 

A légszennyeződés miatt Románia súlyos uniós büntetést kockáztat. Brüsszel ugyanis aggasztónak tartja például Bukarest, Brassó és Iași levegőjének szennyezettségét. Európai adatok szerint a PM10 szennyeződés jelentősen meghaladja a megengedett mértéket. A PM (az angol particulate matter rövidítéséből) a levegőben lebegő szilárd és folyékony (aeroszol) részecskék gyűjtőneve. Magyarországon a „szálló por” elnevezés terjedt el az ülepedő portól való megkülönböztetés érdekében.

A PM10 a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék elnevezésére szolgál, és megengedett mennyisége 24 óra alatt egy köbméter levegőben nem haladhatja meg az 50 mikrogrammot, de azt is csupán az év 35 napjában. Bukarest viszont ez túllépi akár a napi 60-64 mikrogrammot és jócskán meghaladja a megengedett évi 35 napot.

Brüsszel egyelőre csak figyelmeztette Bukarestet. Ha életbe lépne a büntetés, akkor annak összege megközelíti a 100 millió eurót. Naponta!

Kapcsolódók

Kimaradt?