Megrázó részletek derültek ki az öngyilkos nagyváradi magyar férfiről

A pénztelenség és az ebből fakadó kilátástalanság miatt vetett véget életének egy 61 éves  nagyváradi férfi. G. László egy közlekedési baleset során vált munkaképtelenné, és hiába várta hónapokig, hogy elbírálják a rokkantnyugdíj-kérelmét, erre életében nem kerülhetett sor. A sors iróniája, hogy éppen halála napján született meg a határozat betegnyugdíja megítéléséről.

Hatvanegy esztendős korában véget vetett életének egy nagyváradi férfi, G. László, miután korábban súlyos közlekedési balesetet szenvedett, elveszítette a munkahelyét és kilátástalan helyzetbe került. A betegnyugdíj-elbírálásra hónapokat kellett várnia, a határozatot haláláig nem kapta meg, ez idő alatt pedig kikapcsolták a lakásában a fűtést, levágták a villanyáramot, a mindennapi betevő falatra sem futotta.

Mint megírtuk, elkeseredettségében úgy döntött, eldobja magától az életét. A férfi holttestére pénteken talált rá az egyik szomszédja. A helyszínre kiérkező törvényszéki orvos szakértők kizárták az idegenkezűséget és megállapították, hogy már legalább egy napja halott.

Hétfőn délután derült ki, hogy férfi búcsúlevelet is hátrahagyott, amiben részletesen leírta, mi vezetett végzetes tettéhez. Tavaly június 21-én közúti balesetet szenvedett olyan súlyos, maradandó mozgásszervi sérülésekkel, hogy csak járókerettel volt képes közlekedni. Munkaképtelenné vált, állásából fel kellett mondania, és kérvényezte a rokkantsági nyugdíjat.

Az erről szóló határozatra azonban hónapokat várt, és haláláig sem kapta meg. Egyre súlyosabb anyagi gondokkal küszködött, nem tudta fizetni a közüzemi számlákat, ezért lakásában lekapcsolták a fűtést és a villanyt is. Közeli ismerősei és szomszédjai segítették, de a helyzet elviselhetetlen súlyát nem bírta, felakasztotta magát.

A Bihoreanul kedden megtudta, hogy mivel a közlekedési balesetet ő idézte elő, a kórházi ellátásának a költségeit is rá terhelte a biztosító. Dr. Gheorghe Carp, a Nagyváradi Városi Kórház menedzser-igazgatója tudatta, a kórházi költség elérte a 10 ezer lejt. A férfinak ezt nem volt miből kifizetnie, ezért el akarta adni a lakását, meg is hirdette, vevő azonban nem akadt.

Az egyik szomszéd elmondása szerint a balesetet követően három hónapig betegszabadságon volt, majd ezután döntött úgy, hogy kérvényezi a rokkantnyugdíjat. Októberben le is adta a szükséges dokumentációt a nyugdíjhivatalban, de nem bírta kivárni, hogy határozat szülessen az ügyében.

Ennyire bürokratikus a rendszer

A sors iróniája, hogy a Bihar Megyei Nyugdíjpénztárhoz február 2-án érkezett meg a rokkantsági nyugdíj megállapításáról szóló határozat, vagyis éppen azon a napon, amikor G. Lászlót holtan megtalálták. Carmen Polman, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár vezetője szerint ennyire bürokratikus a rendszer. Ugyanakkor az igazgató a Bihoreanulnak elmondta, az áldozat semmilyen segítséget nem kért a hivataltól, pedig jogosult lett volna szociális támogatásra.

A szomszéd, aki megtalálta a férfit, elmesélte, hogy legutóbb múlt héten szerdán találkozott vele, ételt vitt neki. Hideg és sötétség volt a lakásában. Legközelebb pénteken ment újra hozzá, ugyancsak egy adag ennivalóval, de már csak a felakasztott holttestét fedezte fel a fürdőszobában.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 0754–800808-as és a 0723–800808-as telefonszámot!

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?