Fél tonna használt olajat adtak le a csíkszeredaiak

290 csíkszeredai család adott le szombaton újrahasznosítható hulladékot a Zöld Székelyföld Egyesület által szervezett, tizenötödik Nagy Olaj- és Hulladékgyűjtő program keretében elhelyezett sátrainál.

A sikeres civil kezdeményezés a szombati gyűjtést is beszámítva négy év alatt immár több mint 6755 liter olajat gyűjtött be a lakosságtól, valamint 300 kilogramm gyógyszert és csaknem 5000 kg elektronikai hulladékot, de papírt, elemet is hoztak a környezettudatos lakók a gyűjtőpontokra.

olaj1

Mindennél fontosabb az akció sikerében az, hogy egy civil szervezet bonyolítja. „Az embereknek hitelesebb, ha mi szervezzük a gyűjtést, mert bíznak benne, hogy a veszélyes hulladék nem kerül a környezetbe” - állítja Csonta László, a szervezet elnöke. Szakmai partnerekkel oldják meg a begyűjtést, az olajat a Biofilter székelyudvarhelyi partnere, az Eco Trend Europe szállítja, raktározza és tisztítja, majd az újrahasznosítást is ők végzik. A többi újrahasznosítható hulladék elszállításáért az Ave Huron céggel lépett szerződésre a Zöld Székelyföld Egyesület, aki a papír, üveg és pillepalack mellett vállalta az elektronikus hulladék, égők és elemek elszállítását és további feldolgozását is.

„Nyereség nincs az egészben, pénzt senki nem kap az olajért” – mondta el lapunknak Csonta és hozzátette, zöld civil szervezetként vállalták fel a szelektív gyűjtés népszerűsítését, mivel országos szinten az állam részéről nincs egy reális kezdeményezés a probléma megoldására.olaj2

A szombati programot 263 lej kiadással zárta a szervezet, melynek döntő része a gyógyszerek ártalmatlanításának költsége. Ez az összeg akár meg is duplázódhat alkalomadtán, ha a szél által összetört programsátrat ki kell cserélni, vagy szakcéget kell hívni a véletlenül kifolyó olaj feltakarításához.

A használt étolaj begyűjtésében támogatja a Zöld Székelyföld Egyesület a MOL Románia kezdeményezését, ugyanis a társaság töltőállomásainak egy részében országszerte erre a célra elhelyezett hordókban folyamatosan történik a gyűjtés. Ezzel kapcsolatban Csontáék azt szeretnék, ha a hulladékgyűjtés magától tudna működni és nem lenne szükség a civil szervezetre – ebben pedig nagy lépés a MOL által szervezett folyamatos begyűjtési lehetőség. „Viszont nehezebb nekik, mert az emberek jobban bekapcsolódnak, ha a városban szerveznek valamit és civil szervezet is van a dologban, viszont ez egy alternatíva, ami fontos, hogy létezik” – összegezte Csonta.

olaj3

Az immár 15 alkalmat megért program túl van a kezdeti fellángoláson, kezdetben sem, és most sem anyagi vonzata miatt karolta fel a szervezet, hanem, hogy valós alternatívát biztosítson a jelen helyzetben azoknak, akik az újrahasznosítható- és veszélyes hulladékaiktól szakszerűen szeretnének megszabadulni. E tekintetben talán továbbra is országos szinten egyedi programnak számít.

A következő olajgyűjtésre a tervek szerint június 22-én kerül sor.

Kimaradt?