Ion Iliescu bányászaihoz hasonlította Márton Árpád a parlament előtt tüntetőket

A Ion Iliescu volt államfő által Bukarestbe hívott bányászokhoz hasonlította a szerdai tüntetőket az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság RMDSZ-es tagja, Márton Árpád. Kelemen Hunor szövetségi elnök elhatárolódott a képviselő kijelentésétől. 

"A televízióban néztem végig, ahogy az USR-s képviselők kivonultak és megköszönték a tüntetőknek, hogy védték a jogállamot. Erről '90 júniusa jutott eszembe, amikor Ion Iliescu elnök köszönetet mondott a bányászoknak" - mondta Márton Árpád képviselő a különbizottság csütörtök ülésén a szerda esti eseményekre utalva.

Stelian Ion USR-s képviselő egyenesen képtelenségnek nevezte a parlament előtt békésen tiltakozókat azokhoz a bányászokhoz hasonlítani, aki botokkal támadtak emberekre és vertek halálra tiltakozókat Bukarestben 1990-ben. Az ellenzéki politikus kitartott amellett, hogy nem az USR hívta az embereket a parlamenthez szerdán tiltakozni, és hogy a civil tüntetés "a demokrácia utolsó mentvára". Stelian emlékeztette Márton Árpádot, hogy a kilencvenes években a tüntetőket huligánoknak nevezték, mint ahogy most azokat, akik felemelik a hangjukat az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos visszaélések láttán.

Márton Árpád erre úgy reagált: végigsétált szerda este a tüntetők között, és bár botokkal nem voltak felszerelve, egyáltalán nem voltak békések. "Soha nem köszöntem meg senkinek, ha erőszakosan tüntetett. A fizikai erőszakot nem tudom elfogadni" - mondta Márton Árpád. Stelian Ion pedig megjegyezte, az erőszakos megnyilvánulásokkal maga sem tud egyetérteni.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy Facebook-kommentben reagált Márton Árpád bányászjárásos hasonlatára. "Ha Márton Árpád nyilatkozatára gondol, azzal én nem értek egyet, és akiket ezzel a végig nem gondolt kijelentésével megsértett, azoktól a szövetség és a magam nevében elnézést kérek. Mindenkinek joga van tüntetni, ennek megvannak a törvényes keretei, és senkinek sincs joga a másik embert méltóságában megsérteni vagy szabadságában korlátozni. Hasonlóképpen bárkinek joga van véleményt mondani, de azzal sem sértheti mások méltóságát!" - írta egy kommentelőnak adott válaszában Kelemen Hunor.

Miért tüntettek?

Mint arról már beszámoltunk, több mint tizenkét órás, éjszakába nyúló maratoni ülésen az ellenzék tiltakozása és a parlament előtt zajló kormányellenes tüntetés ellenére cikkelyenként elfogadta szerdán a képviselőház a bírák és ügyészek jogállásának módosításáról szóló törvénytervezetet.

A jogszabály első abból a három törvényt érintő csomagból, amellyel a kormánykoalíció át akarja szervezni az igazságszolgáltatást. A törvény egészéről már nem tudott szavazni a képviselőház, mivel a vita végére annyian távoztak a teremből, hogy már nem volt határozatképes. A tervezet - az ügyészek és bírák felelősségre vonhatóvá tétele érdekében -  egyebek mellett nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelező tenné, hogy az állam kártérítési eljárást indítson azon ügyészek vagy bírák ellen, akik "rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból" hoznak helytelen döntéseket.

​Az ellenzéki pártok I. Mihály király előző napi halálára hivatkozva az ülés elnapolását kérték, arra hivatkozva, hogy a nemzeti gyász napjaiban méltatlan, hogy a parlamentben a társadalmat élesen megosztó törvénytervezet vitájával keltsenek indulatokat. A kormánytöbbség úgy vélte: az ellenzék csak ürügyként akarja felhasználni a volt uralkodó halálát az igazságszolgáltatás átszervezetésének hátráltatására, ezért szokatlanul hosszú ülésen, az érdemi vitát megakadályozva végigszavazta a tervezethez benyújtott több száz módosító indítványt.

Ezt az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) a sajtó által "parlamenti gerillaakciónak" nevezett hangoskodással, "Tolvajok" feliratok magasba emelésével, hangosbeszélő használatával sem tudta megakadályozni.

A délutáni órákban a parlament előtt a PSD-ALDE-RMDSZ parlamenti többség ellen tüntető emberek jelentek meg a parlament bejáratainál, annak ellenére, hogy korábban az ellenzéki szervezetek bejelentették: felhagynak a kormányellenes megmozdulásukkal a volt uralkodó temetéséig. A több száz fős tömeg több ízben dulakodásba keveredett a csendőrökkel, akik nem engedték közel a tiltakozókat a parlament bejáratához, hogy a képviselők szabadon tudjanak távozni az épületből.

Kapcsolódók

Kimaradt?