„A kormány adópolitikája miatt ki kell rúgnunk alkalmazottakat” – Kolozsváron is utcára vonultak

Több ezren vonultak a hideg és az eső ellenére Kolozsváron utcára, hogy az adótörvénykönyv és az igazságügyi törvények módosítása ellen tiltakozzanak. A tiltakozáson felolvasták a honatyák jogállására vonatkozó törvény néhány cikkelyét, amely kimondta: a képviselőknek és a szenátoroknak a román állampolgárokat kell szolgálniuk, és nem néhány "kártevőét", akik saját érdekeik szerint alakítják a törvényeket.

A tüntetést este hat órára hirdették meg Kolozsvár Főterén. A főtéri karácsonyi vásár miatt a tiltakozók a tér egyik sarkára szorultak, skandálásukat el-el nyomta a vásári koncerthez hangoló együttes. A tiltakozás hangulatát valamivel hét óra előtt izzították be, amikor a hangosbemondókban felolvasták azoknak a PSD-es, ALDE-s és RMDSZ-es honatyáknak a nevét, akik a térséget képviselik az igazságügyi törvényeket módosító különbizottságban, amely a tervezeteket véleményezi.

A különbizottságnak két RMDSZ-es tagja van: Márton Árpád képviselő, a bizottság egyik alelnöke, és Ambrus Izabella képviselő. A tiltakozók felkérték az állampolgárokat, hogy menjenek el kihallgatásokra ezekhez a honatyákhoz, és kérdezzék meg, hogyan fognak szavazni, az érintetteknek kötelességük erre a kérdésre válaszolni. "Kérdezzük meg őket. Nekik mindenekelőtt a romániaiakat kötelességük képviselni, és nem Dragnea és néhány kártevő érdekeit. Azt hiszem, ők is meglepődtek, amikor látták, hogy megszavazták őket" - hangzott el.

Emlékeztettek, hogy a szenátorok és a képviselők jogállásáról szóló 96/2006-os törvény kimondja: a honatyáknak a romániaiak képviseletében kell állniuk. "A honatyák a demokráciára, a jogok védelmére és az állampolgárok szabadságára esküdtek fel" - figyelmeztettek.

A hangosbemondóhoz bárki odaléphetett és elmondhatta, miért ment ki az esőben és a hidegben tüntetni. "Elmondom, miért jöttem ma ki. Két gyermekem van, és nem akarom, hogy néhány év múlva a szemembe nézzenek, és megkérdezzék: édesanyám, miért élünk a kommunizmusban, miért nem tettetek semmit?" - mondta el az egyik tüntető.

„Egy civil szervezettől vagyok. Az adótörvénykönyv módosításával megemelték a kis- és középvállalkozások felső besorolását. Tehát minden olyan vállalkozás, amelynek az éves forgalma egymillió euró, mikrovállalkozásnak számít, ami azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozásoknak a nyolcvan százaléka eltűnik. És ez számunkra azért mellbevágó, mert mi mint civil szervezet szponzorizációból és támogatásokból élünk, és nagyon sok támogatásunk kis- és középvállalkozásoktól származik. Tehát minden öt cég közül négy már nem tud támogatni, mert nem tudja a profitadójából leírni a támogatását. Ez azt jelenti számunkra, hogy a két és fél kolléga közül, akik van, jövő évtől másfelet kirúghatunk. Az is zavar, hogy a kormány minden héten előáll valami reform, és ezeket úgy akarják átvinni, hogy nem érdekli: a szakma ellenzi, vagy más véleménnyel van. Léteznek felmérések az adótörvénykönyv módosításáról, hogy negatívan fogja érinteni az átlag alkalmazottnak a fizetését, és ehhez képest az ellenérv, amit hallunk a tévében, hogy de nem. És ennyi. Se egy kimutatás, se egy statisztika vagy egy szakember, aki be tudná bizonyítani, hogy nincs ok aggodalomra” – mondta a tüntetés egyik résztvevője.  

A tiltakozók kérték, hogy vonják vissza a parlamentben lévő igazságügyi törvényeket módosító tervezetcsomagot, illetve utasítsa el a parlament azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a kormány módosította az adótörvénykönyvet. Követelték a kormány és a két ház elnökének lemondását. „Nem akarjuk, hogy tolvajok irányítsanak”, „Egy demokráciában a tolvajok börtönben ülnek” – skandálták.

A tömeg a Főtérről ezt követően elindult a prefektúra elé, hogy a központot megkerülve az otthonülőknek is jelezze: az érdektelenség a visszaéléseket bátorítja. 

Kolozsváron kívül több nagyvárosban is tüntettek, Bukarestben több mint 30 ezren vonultak utcára

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?