Díjazták a Virágos Kolozsvár pályázat nyerteseit

Azaz azokat a kolozsváriakat, akik a nyáron meghirdetett pályázatra a legszebben díszítették ki az otthonuk erkélyét, ablakát vagy homlokzatát. A díjazott kompozíciókat egy korábbi cikkben mutattuk meg.

A pályázat lényege egyszerű és szimpatikus: arra motiválni a kolozsváriakat, románokat és magyarokat egyaránt, hogy szebbé, színesebbé tegyék a néha nagyon szürke „cementvárost”, hogy közelebb hozzák a természetet a kincses városhoz.A legszebb erkélyt Lokodi Noémi, a legszebb homlokzatot Székely István, a legszebb ablakot Lupan Cristina valósította meg, Zolcsák Péter, Láng Éva és Nădăşan Mirela pedig különdíjas lett | A szerző felvételei

A Kolozsvári Városszépítő Egylet ugyan először idén indította el a versenyt, összesen 33 pályázat érkezett, amelyből a zsűri – Kalló Angéla, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója, fotóművész, Szabó Lilla, a Kolozsvári Városszépítő Egylet alelnöke, kultúrmenedzser, Florin Moroşanu, a Kolozsvári Művelődési Ház igazgatója, történész, Andi Daiszler, A Kolozsvári Kulturális Központ marketing menedzsere, újságíró és Macalik Arnold építész – ötöt díjazott.

Kedd délután a díjátadó gálán Oláh Emese alpolgármester beszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a városszépítésnek az egyszerű polgárból kell kiindulnia, majd arról biztosította a szervezőket, hogy az önkormányzat továbbra is támogatni fogja a kezdeményezést, amely arra hivatott, hogy Kolozsvár „emberibb arcát” mutassa be. A moderátor, Vindis Andrea színművésznő ugyanis bejelentette, hogy jövőre folytatódik a Virágos Kolozsvár verseny.

Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöke köszöntőjében felidézte, hogy az egylet gyökerei az 1800-as évek végére nyúlnak vissza, és a nevéhez fűződik például az Erzsébet-híd ötlete, a Mátyás király szoborcsoport ügyének a felkarolása vagy a Sétatér fejlesztése. Hangsúlyozta: tulajdonképpen nem nyerteseket, hanem felelős polgárokat, példaképeket díjaznak ma. 

Kalló Angéla, a zsűri elnöke azt emelte ki, hogy a pályázók azzal, hogy az erkélyeikkel a várost is díszítették, nem csak az otthonaikat, azt üzenték, hogy szeretik a természetet. A zsűri elsősorban az esztétikai értéket, a kompozíciót és a színhasználatot értékelte a pályázatokban, mondta.

A Könczey Emőke által tervezett kézműves díjakat Kalló Angéla és Gergely Balázs, a pályázat ötletgazdája adta át. A gálát Kolcsár Péter zongorista és Gergely Bálint hegedűművész előadása színesítette. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?