FRISSÍTVE - Hivatalos: változik az új tanévben az érettségi vizsga

FRISSÍTVE: Februárban tartanák a szóbeli érettségit, a képességvizsga és az érettségi dolgozatokat pedig otthonról, egy internetes platformon javítanák ki a tanárok. A változásokról szóló miniszteri rendeletek tervezeteiről kedden zajlott egyeztetés az oktatási minisztériumban. A módosításokat szerdán a tárcavezető is megerősítette.

A tárca úgynevezett társadalmi párbeszéd bizottsága az új tanévben tartandó országos vizsgák (képességvizsga, érettségi) menetrendjét és módszertanát tárgyalta. A tanácskozáson a szülői bizottságok és a diákszervezetek képviselői is részt vettek.

A vizsgák menetrendjéről szóló miniszteri rendelet tervezete szerint az érettségi szóbelit nem a tanév végén, hanem februárban tartanák. Ezt az elképzelést a diákszervezetek is támogatják. „Ha a szóbeliket tanév közben tartják, több idő van felkészülni az írásbeli vizsgákra” – nyilatkozta a HotNewsnak a Konstanca Megyei Diákok Szövetségének elnöke, Alexandru Manda, aki maga is részt vett a minisztériumi tanácskozáson.

A vizsgák módszertanáról szóló rendelettervezet lehetővé teszi, hogy a dolgozatokat egy online platformhoz csatlakozva, otthonról javíthassák ki a tanárok. Ezt az elképzelést azonban már nem támogatják a diákok. „Nem hinnénk, hogy az otthoni környezet alkalmas országos vizsgák dolgozatainak kijavítására” – mondta a diákszervezet vezetője.

 Az oktatási minisztérium még nem ismertette álláspontját a tervezett módosításokkal kapcsolatban.

FRISSÍTÉS: Megszólalt a miniszter

Jövő évtől a második félév elején megtartják már az érettségi szóbeli vizsgáit, erősítette meg szerdán Liviu Pop tanügyminiszter. Indoklása szerint az érettségire készülő diákok által elsajátítandó tananyag „fellazítását” célozza az intézkedés. A kiértékelés terén is változtatásokra készülnek: például többé nem fogják egyik megyéből a másikba vinni a dolgozatokat, de a tanárokat sem a javítóközpontokba - közölte a miniszter.

Újdonság az is, hogy a dolgozatokat ezentúl beszkennelik, a tanárok pedig akár laptopról vagy otthoni számítógépükről is végezhetik a javítást, mert a biztonsági rendszernek köszönhetően „egyetlen tanár sem fogja tudni, melyik tanuló dolgozatát javítja”. A miniszter szerint ezáltal egyrészt csökken a javítási folyamat költsége, másrészt a tanárokra nehezedő nyomás is kisebb lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?