Főügyészek értekezlete: elutasítják a miniszter igazságügyi reformcsomagját

Az ügyészek nem azonosulnak az igazságügyi törvényeket érintő, Tudorel Toader miniszter által bemutatott módosító javaslatokkal, ugyanis azok negatívan érintik az igazságszolgáltatás függetlenségét - jelentette be kedden Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

A főügyészek tanácsának keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón Lazăr kifejtette: az ügyészek és főügyészek megtanácskozták a javasolt törvénymódosításokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem értenek egyet az igazságügyi miniszter tervezetével, mert az sértenené az igazságszolgáltatás függetlenségét.

„Ezen javaslatok elfogadása negatívan érintené a bíróságok és igazságszolgáltatási intézmények függetlenségét. Ugyanakkor - és ez még szomorúbb - sértené Románia Európával szemben tett vállalásait is. Kollégáim őszintén remélik, hogy ez csak a romániai véleménypiac tesztelése volt, és ezeket az ötleteket nem ültetik gyakorlatba” - mondta a legfőbb ügyész, hozzátéve, hogy a 2.500 ügyész részvételével lezajlott tárgyalások eredményeit a lehető legrövidebb időn belül ismertetik a szaktárca vezetőjével.

Augustin Lazăr azt is elmondta: az ügyészek nem támogatják az Igazságszolgáltatási Felügyelet bevonását a szaktárca fennhatósága alá, mivel az igazságügyi miniszter politikai alapon kinevezett személy. Hozzátette: az a tény, hogy Franciaországban például az Igazságszolgáltatási Felügyelet a minisztérium hatáskörébe tartozik, nem jelenti azt, hogy ez volna a helyes Romániában is, amely egy „még nem megszilárdult demokrácia”.

„Az Igazságszolgáltatási Felügyelet áthelyezése a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hatásköréből a minisztérium hatáskörébe, úgy, hogy a miniszter egy politikailag kinevezett személy, oda vezetne, hogy teljes kontrollt gyakorolna a bírák és ügyészek fölött. Így volt ez 2004-ben, az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt is” - idézte fel a legfőbb ügyész.

Augustin Lazăr kifejtette: az ügyészek azzal sem értettek egyet, hogy a Legfőbb Ügyészség keretében egy, az ügyészeket és bírákat kivizsgáló sepciális igazgatóságot hozzanak létre. „Gyanítom, hogy ezt a javaslatot olyasvalaki tette, aki kívül áll az igazságszolgáltatói rendszeren. Ezzel a javaslattal az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hatáskörét akarják csorbítani” - vélekedett a legfőbb ügyész.

Kapcsolódók

Kimaradt?