Itt nézheti élőben a teljes napfogyatkozást (VIDEÓ)

Az Egyesült Államokban különleges védőszemüveggel felszerelve, több millióan várnak a látványosnak ígérkező napfogyatkozásra.

A teljes napfogyatkozás hétfőn, a nyugati parton elterülő Oregontól kiindulva halad majd a keleti parton lévő Dél-Karolina felé. Az 1776-os függetlenség kivívása óta ez az első alkalom, hogy ilyen esemény kizárólag az Egyesült Államok területét érinti. Itt élőben követheti a jelenséget: 

Teljes napfogyatkozáskor a Hold a Föld és a Nap közé mozdul, átmérője szinte ugyanakkorának tűnik, mint a csillagé, ezért kitakarja fényét. Az okkultáció kiváltotta hatalmas árnyék aztán végigsuhan a földfelszínen, néhány percre sötétségbe burkolva egyes helyszíneket.

A nem közvetlenül a holdárnyék alá eső területeken élők részleges fogyatkozást tekinthetnek meg, jelen esetben ide tartozik Észak-Amerika egésze és Dél-Amerika északi részei. Nyugat-Európa bizonyos területein, például Nagy-Britanniában és Írországban, is bepillanthatnak majd részlegesen a fogyatkozásba.

A Reuters információi szerint mintegy 12 millió ember él abban a 113 kilométer széles és 4000 kilométer hosszú zónában, ahol teljes napfogyatkozást lehet majd megtapasztalni. Emellett több millióan zarándokolnak a helyszínre, hogy teljes szépségében figyelhessék meg az eseményt.

Utoljára 1918-ban került rá sor, hogy a teljes napfogyatkozás végigvonult a csendes-óceáni parttól az atlantiig. Legutóbb pedig 1979-ben láthattak az Egyesült Államok területéről teljes napfogyatkozást a lakosok.

A napfogyatkozás az oregoni partoknál kezdődik, román idő szerint hétfőn este hét óra után néhány perccel. A teljességre negyed kilenckor kerül sor, és ha  a part menti ködök nem akadályozzák, a lakosok 1 perc 59 másodpercig élvezhetik a teljes sötétséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?