banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A tanügyminiszter nem tudja leállítani „az örökölt viccet”

A tankönyvekre - beleértve a testneveléstankönyvet is - már azelőtt kiírták a versenytárgyalást, hogy ő átvette volna az oktatási tárca vezetését, és az eljárást nem lehet leállítani - nyilatkozta csütörtök este Liviu Pop oktatási miniszter. 

A tárcavezető hangsúlyozta, a tankönyvekre kiírt licitet „örökölte”, akárcsak az 5-8. osztályra vonatkozó kerettantervet, amelyről a szakértői kormány adott ki rendeletet. „Ki az a miniszter, aki le tud állítani egy versenytárgyalást, amelyet az oktatási törvény egyik cikkelye alapján írtak ki? A tanulók alapvető joga, hogy ingyen tankönyveket kapjanak az államtól. A licit augusztus 7-én vagy 10-én zárul le. (...) Én nem tudok leállítani egy versenytárgyalást” – fogalmazott a miniszter az Antena 3 televízió műsorában. 

Liviu Pop hangsúlyozta, „a testnevelést tanító pedagógusok csaknem 15 százaléka szakképzetlen”.  „Én tanárként tudom, hogy anatómiat hetedikben tanulnak az iskolában, viszont már ötödikben elkezdik a lábszár, az ízületek bemelegítését, és ezek olyan anatómiai fogalmak, amelyeket a gyermekek nem ismernek. Nagyon sok a szakképzetlen tanár, akik nem tudják helyesen leadni a tananyagot. Ugyanakkor nagyon sok szülőnek is lenne, amit tanulnia ebből a tankönyvből” – mondta a miniszter. 

Mihai Tudose kormányfő nyilatkozatára utalva, miszerint reméli, hogy a testneveléstankönyv csak egy vicc, a tárcavezető azt mondta, a miniszterelnök nagyon jól tudja, hogy egy licitet nem lehet leállítani, a testneveléstankönyv pedig „ha egy örökölt vicc, akkor egy örökölt vicc”.

Kapcsolódók

Kimaradt?