Művészeti és íz-kavalkádot is kínál a Csíkszeredai Városnapok

Öt nap alatt közel húsz helyszínen több mint nyolcvan programpont várja a csíkiakat az augusztus 2–6. között zajló Csíkszeredai Városnapokon. A rendkívül széles palettán mozgó eseménysorozatból az újításokat tekintettük át.

Az elmúlt évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2017-ben is inkább közösségi esemény, városünnep, helyi értékekre alapozó rendezvénysorozat.

Az eseménysorozat nyitóhangversenyét a Csíki Kamarazenekar tartja, ebben az évben a német koraromantika jelentős zeneszerzőjére, Felix Mendelssohn-Bartholdyra (1809–1847) emlékezve. Az est karmestere a Svájcból érkezett Kaspar Zehnder, a szólista pedig a jelenleg szintén Svájcban élő Zerkula György.

A városnapok pénteken délután hat órától kezdődő megnyitójának és az ünnepélyes zászlófelvonásnak a helyszíne idén is a promenád lesz. Ugyancsak itt kínálják majd a három nap alatt portékáikat a székelyföldi kézművesek is.

A városuk színtársulata, a Csíki Játékszín az idei évad közönségkedvencét, a Tisztelt Ház című zenés vígjátékot játssza augusztus 4-én, pénteken este nyolc órától a Mikó-vár szabadtéri színpadán.

Az idei városünnep több újdonságot is felvonultat. Egyik a Székely Ízek Gasztronómiai Fesztivált, melynek alapgondolata, hogy a székelyföldi vendéglátó egységek szolgálják ki és lássák el a Városnapok résztvevőit hagyományos ételekkel. Helyi alapanyagokból bográcsban vagy roston, üstben vagy kemencében készült ételeikkel, lacikonyhák büszkeségeivel tíz vendéglátó egység jelentkezett, és péntektől-vasárnapig lehet kóstolni a székely ízeket a Sapientia mögötti parkolóban. A helyi önkormányzat és partnerei - a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és a Munkáltatók Országos Szövetsége Hargita Megyei Kirendeltsége - szervezte fesztiválon öt tagú zsűri az eredetiséget értékeli majd. Újdonságként könyvelhető el a szervezetek, intézmények tematikus sátrai is: Székelyföld Jégkorong Akadémia, a Zöld Székelyföld Egyesület, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete.

Legnépszerűbb a Pityókafesztivál lesz?

A szervezők szerint a Csíkszeredai Városnapok egyik legnépszerűbb programja valószínűleg ebben az évben is a Pityókafesztivál lesz, mely az évek során kialakította a maga immár jól bejáratot keretét, amelyben a szórakozás és a közösségépítés harmonikusan egymásra talál, és ahol évről évre egyre kifinomultabb, változatosabb ételek készülnek. A fesztivál szervezői arról is gondoskodnak, hogy ne csupán a profi és amatőr szakácsok, hanem a nézelődők is jól érezzék magukat. A Pityókafesztivál színpadi műsorát – már mondhatni hagyományosan – a Kosz Szilveszter Gyermeknéptánccsoport nyitja, majd a Ioni zenekar szórakoztatja a közönséget. Ezt követően a csíkszeredai Gyermekek Háza Serketánc csoportjának szólistái és zenekara lép színpadra. A népzene és néptánc után egy kis humorral fűszerezzük a színpadi műsort: egy óra garantált rekeszizom-torna következik az Open Stage-el. A következő programpont, a Bábeli Mondókázás az apró közönségnek, a gyerekeknek szól. A Bábu Egyesület eseményén nemzetközi szabadúszó művészek osztják meg gyerekkoruk meghatározó, kedves mondókáit ugyanúgy 7 nyelven, izgalmas ritmusokkal, rigmusokkal és élőzenével. A repülni vagy éppen ringatni csaló rigmusok után egy József Attila ihlette bábjátékot láthat a közönség Püngrücök címmel, szintén a Bábu-csapat alkotásában.

Fókuszban a gyerekek és a ritmus

A korábbi évek gyakorlatával szakítva, amikor a 3-4 nap alatt különböző helyszíneken, különböző időpontokban illesztettek programba egy-egy gyermekprogramot, idén a szervezők egy félnapos, kézműves foglalkozásokkal tarkított, tematikus interaktív játéksorozatra várják családjuk körében a kisebbeket: vasárnap, a központi parkban. Ez a programpont a Grafirka és a Pörgettyű Egyesületek, valamint több lelkes, helyi óvónő segítségével és ötletei alapján jött létre, és idén a Kiskakas gyémánt fél krajcárja lesz a móka témája.

A dobok, az ütős és perkúciós hangszerek kedvelőinek idén is egy ritmusra dobbanhat a szívük a 11. Dob-ban ritmusfesztiválon: augusztus 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap napközben jam kuckó, hangszerbemutatók és gyerek sátor, de kurzusok, workshopok és ritmusovi is várja az érdeklőket, valamist esténként ethno-blues és country-rock zenekarok.

A bulizni vágyók a bőség zavarával küzdhetnek: a koncertdömping péntek estétől indul, a részletes programot a www.szereda.ro oldalon lehet böngészni.

Újítás sportvonalon is

Idén első alkalommal a csíksomlyói nyereg és környéke ad otthont a SzékelyHajsza nevet viselő, akadályokkal tűzdelt terepfutó versenynek, mely a magyarországi Hajsza sorozat erdélyi vetélkedője. Aki sportolni kíván, rajtkőre állhat pénteken délután a 4. Városnapi amatőr úszóversenyen, de benevezhet egyéniben vagy váltóban a vasárnap reggel rajtoló Tusnád Ásványvíz Székely Maratonon. Nem marad el az önkormányzati labdarúgótorna, s a hagyományos lábteniszbajnokság sem. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?