banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Hivatalos: Románia Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol

Eldőlt, hogy Románia Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, a csaknem négymilliárd dolláros vételár első részletét pedig idén novemberben tervezik kifizetni - derült ki Adrian Tutuianu védelmi miniszter szerdai bukaresti sajtóértekezletén.

A washingtoni külügyminisztérium két hete közölte, hogy a Pentagon elvi hozzájárulását adta a korszerű légvédelmi rendszer Romániába telepítéséhez. A bejelentés akkor meglepetést okozott Bukarestben, mivel a sajtó még arról cikkezett, hogy alternatívaként olyan, az európai MBDA által gyártott Aster rakétaelfogók beszerzése is felmerült, amilyeneket az olasz és francia hadsereg használ.

Tutuianu szerint még nem kezdődtek meg Patriot-beszerzés műszaki és pénzügyi feltételeit véglegesítő tárgyalások, de Bukarest nem számol más megoldással. "Románia a legkorszerűbb PAC-3 Plus konfigurációt szeretné beszerezni, amelyet mintegy 30 évig tartana szolgálatban" - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a védelmi ipar a rakétaelhárító rendszer egyes elemeinek gyártásába is szívesen bekapcsolódna.

A Patriot rakétaelhárítási rendszer vásárlásáról sajtóértesülések szerint Klaus Johannis államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel. Az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium jóváhagyásának bejelentése után a kongresszusnak elvileg harminc napja van arra, hogy adott esetben megvétózza a döntést.

A Patriot rendszerről korábban részletesen írtunk, elemezve a működését és Románia előnyeit-hátrányait egy vásárlás esetén.

Amennyiben sikerül a beszerzés műszaki, pénzügyi feltételeit véglegesíteni, erről amerikai-román kormányközi megállapodás születik, amelyet a parlamentnek is egy törvényben kell megerősítenie - magyarázta a miniszter. Erre számításai szerint októberben kerülhet sor, így lehetővé válhat, hogy Románia még idén kifizesse a vételár első részletét.

A védelmi kiadások növelését nehéz lesz vállalni

A tárcavezető elismerte, hogy - bár a Patriotok vásárlásán kívül egy sor más fejlesztési programot is elindítottak a hadseregnél - nem lesz könnyű azt a NATO-szövetségesek felé tett vállalást tartani, miszerint Románia az idei évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra.

Nem mintha nem lenne rá költségvetési fedezet, de a minisztériumnál kevés a közbeszerzésekben jártas jogász, ezt most gyorstalpaló tanfolyamokkal igyekeznek pótolni - magyarázta Tutuianu. Végső esetben a közbeszerzési eljárások kiszervezését sem zárta ki, de hadi felszerelésekről lévén szó, ez nemzetbiztonsági korlátozásokba ütközik.

A hónap elején a lengyel védelmi minisztérium szintén Patriot légvédelmi rakéták beszerzéséről írt alá megállapodást a Pentagonnal.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?