Lehet-e egyáltalán „hagyományos családról” beszélni Romániában?

A család alkotmányos meghatározásának módosítása figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy mára már a gyermekek egyharmada házasságon kívül születik Romániában. Rohamosan megnőtt a házasodni nem akaró személyek száma, egyre többen választják az élettársi kapcsolatot, és megsokasodtak a gyermeküket egyedül nevelő anyák is.

Mint korábban írtuk, a parlament képviselőháza túlnyomó többséggel, 232 támogató, 22 ellenszavazattal és 13 tartózkodással elfogadta a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosítási javaslatot. Az alkotmánymódosításra vonatkozó polgári kezdeményezés értelmében a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrehozott házasságon alapul.

Leszűkítik a család fogalmát

Mindez a Koalíció a Családért mozgalom kezdeményezésére történt, amely az alkotmánymódosítással az azonos nemű személyek házasságának lehetőségét akarja megakadályozni, ezzel pedig rendkívüli módon leszűkíti a család fogalmát. Azzal, hogy a családot kizárólag házasságra alapulók intézményént határozza meg, kizárja az ettől eltérő családok alkotmányos védelmét, mint például azokét a szülőkét, akik azért nevelik egyedül a gyermeküket, mert így döntöttek,vagy mert megözvegyültek.

A Nemzeti Liberális Párt képviselője, Gabriel Andronache képviselő megpróbált módosító javaslatot benyújtani az alkotmánymódosítási tervezethez, melyben különbséget tenne a család és a házasság fogalma között. Javaslatát azonban még a párttársai sem fogadták el.

„A politikusok nem akarják elismerni, hogy a törvénykezdeményezés homofób, megbélyegezi a romániai meleg személyeket. A politikusok megpróbálják az alkotmányban megtiltani a melegházasságokat, holott a polgári törvénykönyv már most is tiltja azokat” – jelentette ki Mozaiq Egyesület elnöke, Vlad Viski.

Románia politikai megfigyelők feltették azonban a kérdést: mennyire lehet hagyományos családról beszélni Romániában, ahol a gyermekek mintegy harmada házasságon kívül születik?

A parlamentben elfogadott szöveggel szemben ugyanis Romániában egészen más a helyzet. Igaz, 1990 előtt a válások – a szigorú törvénykezés miatt – ritkák voltak, akárcsak a házasságon kívül született gyermekek száma. Ekkor a gyermekek alig 3-4 százaléka volt ebben a helyzetben, 75 százalékuk pedig az első házasság idején született.

1989-et követően viszont gyökeresen megváltozott mindez. A válások, a házasságon kívül született gyermekek szám jelentősen megszaporodott. A statisztikák szerint rohamosan megnőtt a házasodni vagy élettársi kapcsolatot kialakítani egyáltalán nem akaró személyek száma, egyre többen választják házasság helyett az élettársi kapcsolatot és megsokasodott a gyermeküket egyedül nevelő anyák száma is.

1992-ben a házasságon kívül született gyermekek száma már elérte a 15 százalékot, 2010-ben csaknem 28 százalékra nőtt, 2013-ban pedig 33 százalékos volt.

A házasságon kívül született gyermekek száma egyébként 2013-ban volt a legnagyobb, meghaladta a 70 ezret. Érdekes módon faluhelyen két-három százalékkal még ennél is rosszabb az arány, vagyis megdől az a legenda, miszerint a falusi környezetben  inkább megőrződtek a hagyományos értékek.

A 2011. évi népszámlálás eredményei szerint 9,6 millió személy élt házasságban, 7,6 millió nem házasodott meg. Az özvegyek száma megközelítette a kétmilliót, az elváltaké pedig csaknem 850 ezer volt.

Mi a helyzet körülöttünk?

A romániai alkotmánymódosítási vitára akkor kerül sor, amikor 19 ország, köztük 14 európai állam engedélyezi az azonos neműek házasságát. Hollandia volt az első európai ország, amely engedélyezte a meleg férfiaknak és a leszbikusoknak, hogy – polgári szertartás keretében – házasságot kössenek és gyermeket fogadjanak örökbe. Később Belgium is engedélyezte az azonos neműek házasságát, majd Spanyolország, Norvégia, Svédország, Portugália, Izland, Dánia Franciaország, Anglia, Luxemburg, Írország, Finnország és Szlovénia következett.

Dániában engedélyezték először a világon, 1989-ben az azonos nemű személyek élettársi kapcsolatát, Luxemburgban az azonos nemű személyek házasságát 2015 januárjától törvényesítették, XavierBettel kormányfő pedig 2015 májusában házasodott össze a társával.

Észak-Amerikában, pontosabban Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint Mexikóban is engedélyezték az azonos neműek házasságát. Dél-Amerikában a meleg párok Argentínában, Uruguayban és Brazíliában házasodhatnak össze.

Dél-Afrikában az élettársi kapcsolat és a házasság is engedélyezett az azonos neműek között, és gyermeket is örökbe fogadhatnak. Új-Zélandon 2013 áprilisában, nagyjából 27 évvel a homoszexualitás büntethetőségének megszüntetése után engedélyezték az azonos neműek házasságát.

Kapcsolódók

Kimaradt?