Módosulhat a család alkotmányos meghatározása – így érvelnek az RMDSZ politikusai

Az erdélyi magyar választók akaratát tükrözték az RMDSZ-képviselők igen szavazatai arra az alkotmányt módosító javaslatra, amely „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozza meg a családot – derül ki a Maszolnak adott válaszaikból. Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, úgy nyilvánított véleményt  tervezetről, hogy ott volt az ülésteremben, de nem szavazott.

Mint ismert, a képviselőház 232 vokssal 22 ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadta el szerdán az alkotmánymódosító tervezetet. A család új meghatározása megakadályozza, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról. Hatályba lépéséhez szenátusi megerősítés és érvényes népszavazás is szükséges.

A képviselőház honlapján megosztott elektronikus szavazási eredmény szerint 16 RMDSZ-es honatya vett részt az ülésen: 12-en megszavazták a módosító javaslatot, 2-en tartózkodtak, 2-en pedig ellene szavaztak. A javaslatot még az a Márton Árpád is támogatta, aki korábban a Maszolnak adott interjúban hosszasan fejtegette, hogy jogászként problematikusnak tartja. A tervezet ellenzője Csoma Botond Kolozs megyei és Faragó Péter Arad megyei képviselő volt. Kelemen Hunor szövetségi elnök jelen volt az ülésteremben, de nem szavazott.

Kelemen: nagyon megoszlottak a vélemények

„Ez is egy véleménynyilvánítás” – mondta az RMDSZ elnöke arra a kérdésünkre, hogy miért nem adta le a szavazatát. Magyarázata szerint Kelemen Hunor nem ért egyet azzal, hogy ebben a kérdésben alkotmánymódosítás és referendum legyen. „Nagyon veszélyesnek tartom, hogy egy-egy kérdésre alkotmánymódosító népszavazást írnak ki. Ez a zsákot foltozzuk effektus. Holnap egy másik kérdésben módosítanak alkotmányt, utána egy harmadikban, és arra ébredünk, hogy egy teljesen szétbarmolt alaptörvényünk lesz. Én annak vagyok a híve, hogy új alkotmányunk legyen” – szögezte le a politikus.

Kelemen Hunor ennék is problematikusabbnak tartja, hogy az alkotmánymódosító javaslat – a közvélemény szemében – teljesen összekeveri a család és a házasság kérdését. „Pedig család az is, ahol csak az anyuka neveli a gyereket, család az is, ahol az anya és az apa nem házasodott össze, de együtt élnek és együtt nevelnek gyerekeket. Ha arról lett volna szó, hogy ki kivel házasodhat, az teljesen más kérdés. Azért nem szavaztam, mert jó lelkiismerettel sem igennel, sem nemmel nem tudtam volna szavazni” – magyarázta.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a frakción belül is annyira megoszlottak a vélemények a kérdésben, hogy nem tudtak mindenki számára kötelezően érvényes álláspontot kialakítani. Ezért úgy döntöttek, hogy mindenki a lelkiismerete szerint szavaz. „Ez volt a helyes. Vannak olyan súlyos kérdések, amelyekből nyugodtan lehet lelkiismereti kérdést csinálni és nem politikait” – fogalmazott.

A tervezetet támogató RMDSZ-szavazatok Kelemen Hunor szerint a választók többségének véleményét tükrözték. „Azoknak az embereknek a többségének a véleményét, akikkel a képviselőtársaim az elmúlt hónapokban szóba álltak” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Márton: a választóim véleményét képviseltem

Márton Árpád képviselő korábban a Maszolnak adott interjúban kifejtette: Romániának az Európai Emberjogi Bírósággal is meggyűlhet a baja, ha a Koalíció a családért mozgalom alkotmánymódosítása érvénybe lép. Kifejtette, egyetért azokkal a jogászokkal, hogy a család meghatározásának módosításával baj van, hiszen kizár olyan családokat, amelyek nem egy férfi és egy nő házasságán alapulnak. Megjegyezte, a jelenleg hatályos törvény „ugyanazokat a vétségeket” követi el.

Ennek ellenére Márton Árpád igennel szavazott a tervezet vitájakor. Megkeresésünkre elismerte, hogy ellentmondásosan járt el, de ez a magyarázata szerint „a státusából” adódott. Úgy fogalmazott: jogászként nemmel szavazott volna, de képviselői szavazatának a választói akaratot kell tükröznie, így az igen gombot nyomta meg. Kifejtette: jogászként elsősorban azt tartja problematikusnak, hogy a család meghatározásakor a javaslat figyelmen kívül hagyja például a gyermekét egyedül nevelő anyákat vagy apákat.

„A választók nem mindig a rációra hallgatnak. Ezt a kérdést a közvélemény érzelmileg közelíti meg. A család meghatározásának módosítása nagyon sok ember számára a melegházasság tiltásával egyenértékű. Az én háromszéki választópolgáraim döntő többsége pedig azt várja el, hogy a család egy férfi és ez nő kapcsolatát jelentse annak érdekében, hogy a közösség gyarapodjon. Engem azért küldtek a parlamentbe, hogy a véleményüket képviseljem”– magyarázta Márton Árpád.

Csoma: bebetonozzuk a vallásos megközelítést

Csoma Botond volt az egyik RMDSZ-es képviselő, aki ellenezte a Koalíció a családért javaslatának alkotmányba iktatását. A Maszolnak ezt azzal magyarázta, hogy egy szekuláris társadalomban a család fogalmát vagy a házasság intézményét nem lehet csak vallásos szempontból megközelíteni. „A polgári házasság intézményét a polgári törvénykönyv szabályozza. Ha komolyan vesszük az állam és az egyház szétválasztását, akkor nem lehet vallásos szempontból megközelíteni ezt a kérdéskört” – fejtette ki.

A Kolozs megyei képviselő emlékeztetett, hogy jelenleg a polgári törvénykönyv szerint házasságot csak férfi és nő köthet. „A romániai társadalom mentalitása változhat az idők folyamán. Ha ezt a korlátozást alkotmányos szintre emeljük, és egy adott pillanatban a parlament úgy gondolja, hogy feloldja ezt a korlátozást, akkor az nagyon bonyolult lesz, mert ehhez majd előbb alkotmányt kell módosítani” – magyarázta Csoma.

Megszólalt Horváth Anna és Porcsalmi Bálint is

A kérdésről véleményt nyilvánított Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke is. A Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint jogtiprás megvonni bárkitől az élettársi emberi kapcsolatának jogi úton való rendezését, csak azért mert az más. Szerinte a „hagyományos” értelemben vett családot manapság nem két azonos nemű ember élettársi viszonyának jogi rendezése (házasságkötése) veszélyezteti, hanem más.

„Olyan tényezők (veszélyeztetik – szerk. megj.), mint a több ezer km-re kényszerített családtagok vendégmunkási hányódása, a gyermekvállalást visszaszorító, egekbe ugró lakásárak és bölcsődehiány, a munkahelyi kényszer-túlóráztatás visszaélései, és nem utolsó sorban az egyre közönyösebb XXI. századi társadalom szenvtelen viszonyulása a családon belüli/nők elleni erőszak kérdéséhez" – olvasható Kolozsvár volt alpolgármesterének bejegyzésében.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint a Transindexnek elmondta: nem örvend annak, hogy a képviselőház megszavazta ezt a javaslatot. "Szerintem ez visszalépés, amennyiben ennek a javaslatnak javítania kellene az alkotmányt, de nem ez fog történni, hanem rosszabbá fogja tenni, nem közeledünk a 21. századhoz, hanem távolodunk tőle" – jelentette ki.

Az ügyvezető elnök megismételte korábbi álláspontját, miszerint hiba összekeverni a családot a házassággal, ezt a két fogalmat egy mondatban használni. „Három nappal a zilahi kongresszus előtt, aminek az a jelszava, hogy Nem hátrálunk meg!, én tényleg azt szeretném, ha előre mennénk, és nem visszafele" - jelentette ki szerdán Porcsalmi Bálint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?