FRISSÍTVE: Melegházasság: ötödjére halasztotta el az alkotmánybíróság az ügy tárgyalását

Június 20-ra halasztotta csütörtökön az alkotmánybíróság a külföldön kötött melegházasság jogköreinek romániai elismerése/elutasítása ügyében. FRISSÍTÉS: Júniusban újabb halasztás történt. 

Jelenleg Romániában nem ismerik el sem a külföldön kötött melegházassággal, sem a bejegyzett élettársi kapcsolattal járó jogköröket. A polgári törvénykönyv egyenesen megtiltja a melegházasságot és a bejegyezett élettársi kapcsolatot az országban.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton, egy román és egy amerikai állampolgárból álló meleg pár tavaly júliusban fordult az alkotmánybírósághoz, miután évekkel ezelőtt beperelték a román államot, amiért az nem ismeri el a 2010-ben Brüsszelben kötött házasságukat.

Az alkotmánybíróság ötödjére halaszt az ügyben. A negyedik halasztást a taláros testület elnöke, Valer Dorneanu azzal indokolta, hogy a luxembourgi Európai Unió Bíróságához kívánnak fordulni egy sereg kérdéssel. A kérdéseket decemberben küldték el.

Ugyanakkor a Koalíció a családért szervezet májusban nyújtott be a szenátushoz alkotmánymódosító javaslatát, amely értelmében az ország alaptörvényében a család meghatározása úgy módosulna, hogy az "egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon alapul". A jelenlegi alkotmány "házastársak" kifejezést használja. Hogy milyen következményekkel járna, ha a megfogalmazás bekerülne az alkotmányba, itt és itt olvashatja.

Az alkotmánybíróság júliusban megállapította, hogy a Koalíció a családért javaslata megfelel a formai követelményeknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?