Már május végén referendumot szeretne a Koalíció a családért

Május utolsó hetében már meg lehetne szervezni a Koalíció a családért a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazást – jelentette be egy szerdai temesvári konferencián a szervezet elnöke, Mihai Gheorghiu.

Mint ismert, az egyesület azt szeretné, hogy az alaptörvénybe a következő meghatározás kerüljön be: "A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását". A jelenlegi alkotmány nem egyértelműsíti, hogy a család egy férfi és egy nő házasságán alapul.

A Koalíció a családért 3 millió aláírással megtámasztott alkotmánymódosító polgári kezdeményezést nyújtott be a parlamentbe, amit a képviselőház jogi bizottsága kedvezően véleményezett, ám a plénum még nem szavazott róla.

Az egyesület elnöke elmondta, reményei szerint a parlament hamarosan jóváhagyja a kezdeményezésüket, és még tavasszal kiírják a referendumot. „Azt fogjuk javasolni a pártoknak, hogy a népszavazást május második felében tartsuk meg. Szerintem az indítványunkat elfogadják. Ki kell nyilvánítanunk a családunk és gyermekeink oltalmazására irányuló akaratunkat” – fogalmazott Mihai Gheorghiu.

A temesvári konferenciát a Koalíció a családért és az ortodox egyház szervezte. A rendezvény kisebb botrányba fulladt, amikor a teremben ülő fiatalok egy csoportja hangosan ellenezte az egyesület által kezdeményezett referendumot. "A népszavazás 95 milió lejébe kerül az adófizetőknek. Olyan iskola is van még Romániában, amiben nincs áram, de egyeseknek most az a fontos, hogy ki kivel bújik ágyba" – mondta az egyik fiatal. Ez a teremben ülők egy részének hangos nemtetszését váltotta ki. Az egyik férfi még tettlegességgel is fenyegette a népszavazást ellenző fiatalt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?