Nem szavazunk decemberben a melegházasság lehetőségét kizáró kezdeményezésről

Nem került megvitatásra a szenátus hétfői plénumán az az alkotmánymódosító kezdeményezés, amely a családot kimondottan a nő és a férfi házasságán alapulónak értelmezi, így arról a következő parlamentnek kell döntenie - tájékoztat a HotNews. Korábban a kezdeményezést a szenátus jogi bizottsága ellenszavazat nélkül elfogadta

A bizottsági ülésen több jogvédő szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a Koalíció a családért által javasolt szöveg kerül be az alkotmányba, nem csak a melegeket zárhatják ki a család fogalmából. A Koalíció a családért azt szeretné, ha az alkotmány 48-as cikkelyébe a következő megfogalmazás kerülne be: "A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket". A megfogalmazás a jogászok szerint kizárja a család fogalmából például az egyszülős családokat, a házasodni nem akaró heteroszexuális párokat, a nagypapa, nagymama és unoka alkotta családokat és természetesen a melegeket. 

A hétfői plénumon a kezdeményezés a legutolsó napirendi pontok közé került, így nem került sor annak megvitatására. A jelenlegi parlament hétfőn a választási kampány miatt vakációra ment, így befejezte a tevékenységét. A kezdeményezést a következő parlamenti öszetételnek kell megvitatnia. 

Mint arról már beszámoltunk, korábban két PDS-s képviselő törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe azért, hogy a melegházasság lehetőségét is kizáró népszavazást a december 11-i parlamenti választásokkal egyszerre szervezzék meg. A tervezet megvitatására nem került sor. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?