Alkotmánybíró: nem mi döntjük el, hogy legyen-e melegházasság, vagy sem

Nem az alkotmánybíróság feladata eldönteni, hogy legyen-e Romániában melegházasság, ez a parlament feladata - nyomatékosította kédésünkre Varga Attila alkotmánybíró.

A volt képviselőt azért kerestük meg, mert a taláros testület csütörtökön ismét halasztott annak kérdésében, hogy egy külföldön legálisan megkötött melegházasság joghatásait milyen mértékben, milyen vonatkozásban lehet elismerni Romániában. Az alkotmánybírósághoz egy román és egy amerikai férfi (Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton) fordult jogorvoslatért, akik Brüsszelben kötöttek házasságot. 

Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy a taláros testület harmadszorra halaszt az ügyben, Varga Attila elmondta: legutóbb a felek azt kérték, kérje ki az ügyben az alkotmánybíróság a luxembourgi Európai Unió Bírósága álláspontját. A taláros testület a kérésnek helyt adott. Az alkotmánybírósághoz forduló meleg pár ugyanakkor további iratokat is benyújtott.

Az Agerpres tájékoztatása szerint a pár ügyvédje, Iustina Ionescu konkrétan azt kérte a testületől, hogy kérje az Európai Unió Bíróságától a "házasfelek" fogalom tisztázását és fejtse ki, mit ért az európai törvénykezés az európai polgárok egyenlősége alatt. 

Mint arról már beszámoltunk, az ügyben már háromszor történt halasztás: júliusban a döntést szeptemberre tolták, szeptemberben október 27-ét jelölték meg új időpontként, csütörtökön pedig november 29-ét látták megfelelőnek az alkotmánybírák. A testület elnöke, Valer Dorneanu szeptemberben úgy fogalmazott, azért halasztottak, mert számos elvi nyilatkozat hangzott el a témában, és pontosabb képet szeretnének kapni az ügy részleteiről.

Varga: a parlamentnek kell döntést hozni

Varga Attila elmondta, a törvényhozásnak kell döntést hozni azzal kapcsolatban, hogy mi legyen Romániában a melegházassággal. "Az alkotmánybíróság számára egyetlen aspektus adott: hogy egy külföldön legálisan megkötött melegházasság joghatásait milyen mértékben, milyen vonatkozásban lehet vagy nem lehet elismerni Romániában. Tehát hogy családnak számítanak-e ők ketten, annak minden jogkörével együtt. Itt felmerül  egy idegenrendészeti kérdés is, hiszen az egyik fél nem román állampolgár, sőt még nem is uniós állampolgár" - magyarázta a bíró. 

A meleg pár a polgári törvénykönyv 277-es cikkelyének 2. és 4. bekezdése ellen emelt óvást az alkotmánybíróságon. A 2. bekezdés kimondja, hogy a külföldön kötött melegházasságot nem ismeri el a román állam, még akkor sem, ha az egyik fél román állampolgár. A 4. bekezdés a külföldi állampolgárok szabad mozgásterére vonatkozik. Relu Adrian Coman azt sérelmezi, hogy a román állam nem ismeri el Robert Clabourn Hamiltonnal 2010-ben, Belgiumban kötött házasságát, és emiatt megfosztják a romániai tartózkodási jogától. 

Arra a kérdésre, mi fog történni, ha az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek mondja ki például a 2-es bekezdést, Varga Attila elmondta: nem tud és nem kíván erre a kérdésre válaszolni, hiszen a testület még döntés előtt áll.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?