Nagy valószínűséggel nem szavazunk decemberben a melegházasságról

Ellenszavazat nélkül fogadta el a szenátus jogi bizottsága a polgári melegházasság tiltásáról szóló kezdeményezést, amelyet az ortodox egyházhoz közel álló Koalíció a családért indított. A kezdeményezéssel az alkotmányt szeretnék módosítani úgy, hogy a család a férfi és a nő házasságán alapuljon. Jelenleg az alkotmány csupán házasulandó felekről beszél.

A bizottsági ülésen az LMBTQ-személyek jogait védő Accept Egyesület is jelen volt, amely hangsúlyozta, a polgári törvénykönyv jelenleg is tiltja a melegházasságot, akárcsak a regisztrált élettársi kapcsolatot, így alaptalannak véli az alkotmánymódosítást. 

A kezdeményezést a szenátus plénumának, majd a képviselőháznak is el kell fogadnia. A referendumot az államfő írhatja ki, csak ezt követően kerülhet sor a népszavazásra. A honatyák november 11-én a kampány miatt vakációra mennek, így nagy valószínűséggel nem fognak dönteni ez ügyben a választások előtt.

A szenátus elnöke elmondta, egyetért a kezdeményezéssel, de nem szeretné, ha a referendum a decemberi választásokkal egyidőben lenne. Călin Popescu-Tăriceanu szerint nem lenne jó, ha a melegházzasság elvonná a figyelmet a kampánytémákról. 

A melegeket célozza, de másokat is telibe talál

A sajtóban többen is felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben a Koalíció a családért által javasolt szöveg kerül be az alkotmányba, nem csak a melegeket zárhatják ki a család fogalmából. A szervezet azt szeretné, ha az alkotmány 48-as cikkelyébe a következő megfogalmazás kerülne be: "A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket".

A megfogalmazás a jogászok szerint kizárja a család fogalmából például az egyszülős családokat, a házasodni nem akaró heteroszexuális párokat, a nagypapa, nagymama és unoka alkotta családokat és természetesen a melegeket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?