Jogi szakbizottsági igen a család újrameghatározására irányuló kezdeményezésre

Szavazattöbbséggel kedvezően véleményezte kedden a képviselőház jogi bizottsága azt az alkotmánymódosító polgári kezdeményezést, amelyben kérik, hogy módosítsák a család meghatározását. 

A Koalíció a családért egyesület azt szeretné, ha az alkotmányba a következő családfogalom kerülne be:  "A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását". 

Asztalos Csaba: baj van a megfogalmazással

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke korábban a Maszolnak elmondta, a megfogalmazás a melegeket célozza, de másokat is telibe talál.

Értelmezése szerint a javaslat túl restriktív, korlátozó, ami a család fogalmát illeti. „Arra van precedens, hogy a házasságot egy férfi és egy nő közötti szövetségként határozzák meg. Amit viszont gondnak vélek, az a család meghatározása. A meghatározás szerint csak az minősül családnak, amely a férfi és a nő házasságán alapul. A valóság erre rácáfol. Számtalan példát látunk arra, hogy egy férfi és egy nő úgy is együtt élhet, úgy is nevelhetik gyermekeiket, hogy nem kötnek házasságot. A kérdés az, hogy ők egy családot alkotnak vagy sem. Vagy ott vannak a gyermekeiket egyedül nevelő nők, apák, nagyszülők. Ők család vagy nem?" – tette fel a kérdést Asztalos.

Hozzátette, tény, hogy Romániában most is csak egy férfi és egy nő házasodhat, hiszen a polgári törvénykönyv kizár minden más lehetőséget. Arra a kérdésre, hogy amennyiben a Koalíció a családért megfogalmazása kerül bele az alkotmányba, kaphatnak-e például családi támogatást a gyermeküket egyedül nevelő anyukák, Asztalos Csaba elmondta: felmerülhet a helyzet, hogy nem, ezek olyan részletkérdések, amelyekre senki nem gondol.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges, hogy a parlamentben ez a kezdeményezés pozitív véleményezést kap, Asztalos Csaba elmondta: „Ez elsősorban azért van, mert választási évben kezdeményezték a populista eljárást. Az egész lényegében egy homofób érzelmeken alapuló alkotmánymódosító kezdeményezés, hiszen mindenki ebben a kérdésben csak az azonos neműeket látja, és nyilvánvaló, hogy a melegek ellen irányul a javaslat”.

Emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság, amikor elemezte, hogy a kezdeményezés eleget tesz-e a formális feltételeknek, kimondta, hogy a család fogalma tágabb, mint amit a kezdeményezők szeretnének az alkotmányba bevinni. Hozzátette, a család fogalmából nem lehet kizárni a melegeket, hiszen erre vonatkozóan már van strasbourgi bírósági döntés. „Véleményem szerint éppen ezért Románia előbb-utóbb rendezni fogja ezt a kérdést a bejegyzett élettársi kapcsolattal” - mondta.

Emlékeztetett, az indítványt a parlamentnek is el kell fogadnia, az alkotmánybíróság tartalmi szempontból is elemezni fogja, mielőtt népszavazást írnának ki a kérdésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?