SIPA-ügy: ellopott információkkal zsarolták a bírákat és ügyészeket?

FRISSÍTVE: Az egykori Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumából törvénytelenül szerzett információk lehetővé tették egyes bírák zsarolását, az igazságszolgáltatás döntéseinek befolyásolását Dan Andronic újságíró szerint. Több politikus és igazságügyi vezető ezért az ügy kivizsgálását, az irattár titkosságának feloldását kérte.

Az Evenimentul zilei tulajdonosa szerint a titkosszolgálat több ezer dossziéból álló archívumának egy részét illetéktelenül lemásolták ismeretlen személyek a SIPA felszámolásának évében, 2006-ban, az irattár leltározása közben. Az újságíró azt állítja, hogy ügyészeket, bírákat kompromittáló információk szivárogtak így ki az irattárból, amelyek alkalmasak voltak az igazságszolgáltatás bizonyos döntéseinek befolyásolására.

A titkosszolgálatot 1991-ben hozták létre, eredetileg az Országos Börtönparancsnokság alárendeltségében tevékenykedett, és a börtönökben létező korrupció felszámolásához járult hozzá információkkal. Később, 1997-ben, Valeriu Stoica miniszter mandátuma alatt a SIPA nevet változtatva az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe került, és hatáskörét kiterjesztették az igazságszolgáltatásra is: a bírák és ügyészség feddhetetlenségét is „felügyelte”.

Az akkor már DGPA-nak nevezett intézményt Monica Macovei miniszter 2006-ban visszaélésekre hivatkozva felszámolta. Andronic szerint Tudor Chiuariu, majd Cătălin Predoiu mandátuma idején belső vizsgálat indult a SIPA archívuma egy részének lemásolása ügyében, ám az erről készült jelentés titkosítva van. Az újságíró azt írta: a visszééléseket elkövető leltározó bizottságot Monica Macovei akkori tárcavezető jelölte ki. 

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke volt az első, aki e jelentés, illetve az archívum titkosságának feloldását kérte az igazságügyi minisztertől. Kedden ugyanezt kérte Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke is. A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) kedden hivatalos beadványban kért információkat az igazságügyi minisztériumtól a SIPA archívumának helyzetéről.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfőn közölte, az archívumot jelenleg az Országos Börtönparancsnokság felügyeli, arról pedig nincs tudomása, hogy valakik lemásolták volna. „Ha valaki valóban lemásolta, akkor felelnie kell" – mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy megvizsgálják, kinek a hatáskörbe tartozik az irattár titkosságának feloldása, és a tárca lépni fog az az ügyben.

FRISSÍTÉS: Megszólalt Macovei

Keddi közleményében Monica Macovei volt igazságügyi miniszter hangsúlyozta, nem fénymásoltatott le, nem lopott el, és nem semmisített meg egyetlen SIPA-dossziét sem, és nem is jutott olyan információkhoz, amelyek az archívumban őrzött dokumentumokból származtak volna. 

"Én döntöttem ennek a szolgálatnak a felszámolásáról, mert olyan információk láttak napvilágot, miszerint visszaéléseket követett el. Az igazságügynek nem volt szüksége titkosszolgálatra, ezért elrendeltem ennek a felszámolását, az archívum anyagának felleltározását és az Országos Börtönigazgatóságnak való átadását" - olvasható Macovei közleményében. 

Kimaradt?