Francia a világ legjobb séfje, Széll Tamás különdíjat kapott

Thibaut Ruggeri francia séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny 14. világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Széll Tamás a tizedik helyet szerezte meg, egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat.ruggeri

A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje. Magyar séf először jutott be a világdöntőbe.

thibaut-ruggeri-assiette-poisson1-399x600Ruggeri, a párizsi Lenotre étterem 32 éves szakácsa és háromfős csapata a versenyt alapító 87 éves Paul Bocuse-től vehette át a 20 ezer eurós fődíjat a kétévenként megrendezett versenyen. Franciaország hetedik alkalommal nyerte meg a világdöntőt, kétszer pedig ezüstérmes volt.

Az ezüstérmet idén Dánia, a bronzot pedig Japán csapata nyerte el.

A legjobb húsfogást a britek készítették, és nekik volt a legjobb segítőjük is. A halmenük közül a zsűri a norvég fogást találta a legjobbnak.

A közönség internetes szavazata alapján Széll Tamásnak, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfjének plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A plakáton a magyar séf látható, amint zöldségekkel, gyümölcsökkel és egy hallal zsonglőrködik. szell-plakatA legjobb promóciónak járó különdíjat Guatemala kapta.

Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a tizedik helyet szerezte meg - mondta az MTI-nek Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt. Szerinte ez nagyon jelentős teljesítmény, hiszen Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben. Lyonban pedig a legjobb tíz közé három tengerentúli csapat is bekerült, azaz a magyarok az európai gárdában két helyet javítottak. A gasztronómiai szakértő úgy tudja: Magyarország Belgiumot maga mögé szorította, viszont a hetedik, illetve kilencedik helyen végző Egyesült Államok és Kanada megelőzte Széll Tamást és csapatát.

A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez méltó, felvillanyozott hangulatban zajlott. szellA küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt hazája séfjének. A magyarok a lelátó jobb felső sarkából ünnepelték lelkesen Széll Tamást, aki szerda délután mutatta be a 27 tagú nemzetközi zsűrinek 5,5 fél óra alatt készített hús- és halfogását.

A magyar séf menüjét a Rubik-kocka ihlette. A zsűri először a rombuszhalból és homárból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyhez a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként lángost is felszolgáltak. A húsos fogás ír marhából készült mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem jus-vel, ehhez húsos raviolival készült gulyás, gombával töltött répa, konfitált sütőtökkel és marinált céklával, valamint marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, és végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával társult.

kajaA nemzetközi zsűriben Paul Bocuse alapítón, valamint a legutóbbi versenyen győztes Rasmus Kofoed dán séfen, a zsűri elnökén és a 3 Michelin-csillagos Enrico Crippa tiszteletbeli olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviselte.

A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versenyt 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon. A szabályok alapján 12-személyes húsostál készítése a feladat, illetve két adag kitálalása. A halas menüt tányérra kell szervírozni. Ennél a menünél újítás volt, hogy egy "kontinentális piacról" kell választani a körethez valót, és rögtönözve elkészíteni. A verseny mellett a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is bemutatkozhatott Magyarország egy negyven négyzetméteres standdal, ahol a szakértő közönség megismerkedhet a magyar ételekkel és borokkal.

Kimaradt?