Mit hoz Pál napja 2013-ban?

Gyökeresen megváltozik az időjárás január 25-én a népi időjóslás szerint, ezért rendkívül alkalmas ez a nap arra, hogy az év többi részére vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni belőle.

pal medve

 

Ezt a napot pálfordulónak is szokták nevezni a bibliai történetre utalva, amikor a keresztényeket üldöző Saul találkozott Jézussal, és Pál apostol lett belőle.

Azt mondják, január 25. az év leghidegebb napja, ezután már enyhülni szokott az idő, akár a medve is kibújhat a barlangjából.

A Pál napi jó időhöz a néphagyomány szerint jó termés és bőség kapcsolódott, a Pál napján fújó szél viszont szűk szénatermésre figyelmeztetett!

A 16. század végén íródott Csízió szerint „mikor fénylik szent Pál, minden termés szépen áll; ha pedig havas, vagy eső leend, mértékletes esztendőt jelent”.

pal teel

Haláljóslás is kötődik ehhez a naphoz. A néphit szerint pálfordulókor mindenki számára pogácsát sütöttek, amibe libatollat szúrtak. Akinek a tolla megperzselődött sütés közben arra betegség, akié megégett, arra halál várt a következő esztendőben.

„Pálfordulás, ha tiszta,
Bőven terem, mező, puszta,
Ha szeles, jő hadakozás,
Ha ködös, embernek sírt ás.
Ha pedig havas vagy nedves,
Lesz a kenyér igen kedves.

Ha fényes Szent Pál,
Minden termés szépen áll,
Ha Pál fordul köddel,
Jószág hullik döggel.”

Kimaradt?