Székely szabadság napja: az úttesten vagy csak a járdán vonulhatnak?

A marosvásárhelyi csendőrség engedélyezné ugyan, hogy a Székely szabadság napján részt vevők csütörtökön este akár az úttesten vonuljanak a Postaréttől a prefektúra elé, ám ezzel nem ért egyet a polgármesteri hivatal, amely a járdára küldené a rendezvény „tíz tagú küldöttségét”.

Teljes egészében elkészült a március 10-i Székely szabadság napjára tervezett rendezvénysorozat forgatókönyve – számolt be szerdai sajtótájékoztatóján László György és Szűcs Péter, a Székely Nemzeti Tanács marosszéki szervezete nevében.

A megemlékezés március 10-én, péntek délután 4 órakor kezdődik a Postaréten a Székely Vértanúk emlékművénél, ahol a marosszéki SZNT nevében Szűcs Péter mond beszédet, az EMNT nevében Tőkés László fideszes EP-képviselő, illetve jelen lesz és köszöntőt mond a Baszk Nemzeti Párt képviselője, valamint az ETA párt igazgatója is.

A római katolikus líceum körül kialakult helyzetre való tekintettel felszólal a szülőbizottság elnöke is, – hogy pontosan ki, azt még nem döntötték el – válaszolta a Maszol érdeklődésére László György. A felszólalók között lesz - a tavalyi megemlékezéshez hasonlóan - a magyar ifjúsági szervezetek megbízottja, Sorbán Attila is, ugyanis az a cél, hogy minél több fiatal csatlakozzon az eseményhez.

A prefektúra elé vonulnak - járdán vagy úttesten?

Míg az előző években a petíciót a prefektúra épülete előtt olvasták fel, tavaly erre azért nem került sor, mert a csendőrség nem engedéyezte a hangosítás felszerelelését. Erre most ugyancsak a Postaréten kerül sor. A koszorúzások után a tömeg levonul a központba a prefektúra elé, ahol átadják a petíciót a prefektúra képviselőjének. Erről is egyeztettek a szervezők, hogy legyen akinek átadni azt. Ugyanakkor a csendőrséget is megkeresték, ahonnan pozitív választ kaptak: a vonuló tömeget nem lehet a járdára szorítani, ezért az út egyik felét biztosítani fogják. Este a Kultúrpalotában ünnepség keretében átadják a Gábor Áron-díjat, amiről az idén nem volt nehéz eldönteni, hogy ki kapja – mondta László György. Az SZNT Állandó Bizottsága úgy döntött, az Európai Szabad Szövetségnek ítéli oda, hiszen a tavalyi csendőrségi túlkapások miatt többször is felszólaltak. Az egy órásra tervezett program este 7-kor véget is ér.

Annak érdekében, hogy ne történjenek meg a tavalyi csendőrségi túlkapások, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy olyan zászlókkal jöjjenek, amelyek nincsenek kihegyezve, illetve mellőzzenek minden olyan tárgyat, amely fehérfegyvernek minősíthető. „Minket sokkal szigorúbban kezelnek, a kettős mércét alkalmazzák” – indokolta a szervező, utalva arra, hogy a kormányellenes tüntetéseken a csendőrség alig volt jelen és olyanszerű igazoltatások sem voltak, mint a székely szabadság napján.

Arra is kitértek a szervezők, hogy elhatárolódnak minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami eltér az ő szándékuktól, ezért arra kérnek mindenkit, ha ilyen jellegű rendezvényt szeretnének, szervezzék azt külön.

A kormányhoz intézett felhívásban a romániai közigazgatási átszervezés terve ellen, valamint a katolikus gimnzium érdekében hallatja hangját az SZNT.

Az ugyancsak szerdán tartott sajtótájékoztatóján Lucian Goga perefktus arról beszélt, hogy biztosítja a szervezőknek, hogy minden a legnagyobb rendben történjen március 10-én, illetve azt is, hogy a prefektúra megbízottja átvegye a petíciót. Ugyanakkor arra is felszólítja a kormány embere a résztvevőket, hogy legyenek tekintettel azokra is, akik nem lesznek jelen a megemlékezésen és a felvonuláson és tartózkodjanak a rendbontástól. „Marosvásárhelyen békésen élnek egymás mellett küönböző nemzetiségűek, ezt szeretnénk, ha tobábbra is így maradna” – fogalmazta meg a prefektus.

A városháza közleményt adott ki arról, hogy a megemlékezés rendelkezésére bocsátja a Mihai Eminescu Ifjúsági Művelődési Házat, illetve, hogy tíz személy viheti a petíciót a prefektúrára. A polgármesteri hivatal arra is figyelmeztet, hogy a felvonulók csak a járdán közlekedhetnek.

 Az SZNT 2004 óta szervez megemlékezést Marosvásárhelyen a székely vértanúk vesztőhelyén állított obeliszknél, a vértanúk kivégzésének évfordulóján, amelyet a székely szabadság napjává nyilvánított. A 2013-as, a 2014-es és a 2016-os rendezvény felvonulással és a régiók kialakítására vonatkozó kormányzati elképzelések elleni, a székelyföldi autonómiaigényt megjelenítő tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt. 2015-ben Dorin Florea polgármester hivatalosan is betiltotta a demonstrációt, melynek megtartásától el is álltak a szervezők. A csendőrség a 2016-os felvonulást is betiltottnak tekintette, és mintegy száz szervezőt és résztvevőt bírságolt meg, „be nem jelentett, be nem iktatott vagy tiltott tömegrendezvény” szervezéséért, illetve ilyen rendezvényen való részvételért. A marosvásárhelyi táblabíróság azonban 2016. július elején jogerős ítéletben mondta ki, hogy érvényes volt a demonstráció 2015-ös bejelentése, és az első fokon eljáró bíróság eddig 66-ot érvénytelenített a bírságolási jegyzőkönyvek közül. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?