RMDSZ Nőszervezet: egymástól tanulva tudunk a legtöbbet tenni közösségünkért

Az RMDSZ Nőszervezete a hétvége folyamán, február 17-18-án tartotta első regionális képzését Tordaszentlászlón, amely során a közép-erdélyi nőszervezetek elnök asszonyai és önkormányzatokban dolgozó hölgyei a mindennapi munkájuk tapasztalatait osztották meg egymással képzők és szakemberek segítségével, megoldásokat keresve a fellelhető problémákra.

„A mostani találkozó célja, hogy a nőszervezet képviselői és az önkormányzatokban dolgozó hölgyek együtt gondolkodva határozzák meg az idei év prioritásait oly módon, hogy a jelenlegi instabil politikai és társadalmi környezetben is, a Szövetség szerves részeként, tevékenységünk által a helyi közösségeknek biztonságérzetet tudjunk nyújtani” – fogalmazott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a jelenlevő hölgyekkel folytatott beszélgetés során a Nőszervezet építkezésére fektette a hangsúlyt, kiemelve az egymástól való tanulás, valamint a nők részéről érkező kezdeményezések fontosságát mind a közösség, mind pedig a Szövetség szempontjából. Ugyanakkor a Nőszervezet megalakulásának és tevékenységének támogatójójaként a továbbiakban is nyitottságáról és partnerségéről biztosította a hölgyeket.

A két napos tanácskozás során Horváth Anna, a Nőszervezet önkormányzatokért felelős alelnöke és Ilyés Gyula, az RMDSZ volt önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Vetés polgármestere a közbeszerzési eljárásokról, valamint a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség helyi önkormányzatokban való ösztönzésének Európai Kártájáról beszélgetett a hölgyekkel, feltérképezve a különböző jogi problémákat és jogi ellentéteket. Szávics Petra Európai Uniós pályázati és regionális fejlesztési szakértő közbenjárásával a települések fejlesztéséről és különböző pályázati lehetőségekről is szó esett, Forró Gyöngyvér kommunikációs szakember pedig a nyilvános megjelenés, a közszereplés buktatói kapcsán adott hasznos tanácsokat a hölgyeknek.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének Közép-Erdélyért felelős alelnöke, az esemény házigazdája következtetésként kiemelte: „azért szerveztük ezt a képzést, hogy segítsünk kiigazodni a törvények útvesztőjében, annak érdekében, hogy a lehető legjobban tudjunk dolgozni a közösségünkért. Mivel 2017 a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai éve – mint tudjuk, ez a kérdéskör az erdélyi magyar közösségben is létező probléma –, a hétvége folyamán az RMDSZ Nőszervezet azon kampányának az irányvonalait is meghatároztuk, amely az idei év folyamán a nőkkel szembeni erőszak tudatosítását, és az ez elleni fellépéshez szükséges törvénymódosítást tűzte ki céljául.”

Kapcsolódók

Kimaradt?