Miért késik az életmentő műanyag lapocska?

Az egészségbiztosító pénztár (CNAS) tavaly még azt ígérte, január elsejétől valamennyi román állampolgár kézhez kapja az adathordozót, amely lehetővé teszi az egészségi állapotára vonatkozó információk korszerű tárolását, illetve az általa igénybe vett szolgáltatások beazonosítását az országos informatikai rendszerben. A kártyák kötelező használatát jogszabályba is foglalták, kiosztásuk azonban még mindig nem kezdődött el.cardsanatatenagz

Hatodik éve halogatják az egészségügyi kártyák bevezetését Romániában. Az egészségbiztosító pénztár (CNAS) tavaly még azt ígérte, január elsejétől valamennyi román állampolgár kézhez kapja az adathordozót, amely lehetővé teszi az egészségi állapotára vonatkozó információk korszerű tárolását, illetve az általa igénybe vett szolgáltatások beazonosítását az országos informatikai rendszerben. A kártyák kötelező használatát jogszabályba is foglalták, kiosztásuk azonban még mindig nem kezdődött el.

Mit tartalmaz az egészségügyi kártya?

Egy 2012-es kormányrendelet értelmében a műanyag információhordozón a páciens azonosítóadatai szerepelnek: név, egy 20 számjegyből álló egyedi kód, ami viszont nem azonos a személyi azonosító számmal (CNP), vércsoport és Rh, valamint az egészségügyi kórlap összes adatai születéssel kezdődően. További információk is szerepelhetnek a kártyán a páciens beleegyezésével: kapcsolatszemély elérhetőségét, szervadományozási szándékát, krónikus betegségeit.cardsanatate

A műanyag lapocska kettős szerepet tölt be: leellenőrizhető, hogy a páciens biztosítása napirenden van-e az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, illetve lehetővé teszi a kezelő- és mentőorvosok számára a páciens egészségügyi problémáinak azonnali feltérképezését; vagyis akár életet is menthet.

A háziorvosok nem vállalják a kártyakiosztást

Az egészségügyben használt, központosított informatikai rendszer használata január elsejétől működik, és a kártyarendszer is működne, ha létezne hozzá kártya. Csakhogy a biztosító úgy gondolta, hogy a műanyalapok feliratozását és szétosztását a háziorvosokra bízzák. Ez jelenleg lehetetlen, mivel a kormányrendelet rendelkezés nem tisztázza a kártyák bevezetésével felmerülő adminisztratív és költségvetési kérdéseket.Rodica-Tanasescu

Akár a személyazonossági igazolvány vagy az útlevél, az egészségügyi kártya is hivatalos irat, amelynek kibocsátását csak az erre hivatott állami szerv teheti – magyarázta a Gândulnak Rodica Tănăsescu, a Háziorvosok Országos Szövetségének elnöke. A szekember nehezményezi, hogy nagyon sok adminisztratív munkával és idővel jár a kártyaadatok feltöltése, összesítése. „A törvény 15 percet engedélyez egy páciens megvizsgálására, ennyi idő nem elég az összes adat bevezetésére, nem beszélve arról, hogy az analízisek eredménye sem azonnal érkezik, hanem napokkal később" – mondta Tănăsescu.

Ki állja a költségeket?

A műanyag kártyák és feliratozásuk költsége az Egészségügyi Minisztériumot terheli, derül ki a biztosító 2012 év végi közleményéből. Ám számtalan rejtett költséggel jár az adatok beszerzése, azok feltöltése és a kiosztással járó adminisztratív feladatok ellátása, amire nincs rendelkezés.

Bár a törvény szavatolja a kártyák ingyenes kibocsátását, a jogszabály nem tér ki a vércsoportot megállapító analízis költségére, amit a biztosító nem térít meg, sem arra a közjegyzői illetékre, amit a páciens fizet, amikor az esetleges szervadományozásról nyilakozik.

Továbbá nincs szabályozva a kártyaleolvasók beszerzési és karbantartási költsége, ami 100 és 1000 euró közötti össze – méltatlankodnak a háziorvosok. „Ha jól értettem, nekünk egyszerre két leolvasót is be kell szereznünk: egyet, amivel feliratozzuk a kártyát, és egy másikat, amivel leolvassuk" – mondta egy háziorvos. Bár hat esztendeje húzódik a kártyák beiktatása, mai napig sem tudja a biztosító, hogy kinek a kasszájából kerül ki pénz a leolvasókra.

Nincsenek eszközök a működtetéshez

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter egyelőre nem óhajtja kommentálni a hat éve húzódó kártya-históriát, mondván: szombaton találkozik a háziorvosok képviselőivel ez ügyben, és megpróbálnak megoldást találni a helyzetre.eugen-nicolaescu

Mivel egy helyben topog az ügy, a biztosító képviselői újabb határidőt jelöltek meg a kártyák kiosztására: 2014-et. Addig is a meglévő rendelkezések maradnak érvényben. „Mindenki a saját helyzetének megfelelően tudja igazolni a biztosítotti minőségét"- közölték. Arra nem tér ki a biztosító, hogy életmentés esetén a kártya és az azon tárolt adatok hiányából származó esetleges tragédiákért ki vállal felelősséget.

Kimaradt?