Ismét sínre tennék az arad-hegyaljai villamosvonatot

Az Arad Megyei Tanács támogatja a gyoroki polgármester kezdeményezését, hogy turisztikai céllal ismét állítsák üzembe a hegyaljai villamosvasutat.

Corneliu Popi-Morodan gyoroki polgármester meggyőződése, hogy egy menetrend szerinti járat sokat lendítene a történelmi borvidék idegenforgalmán, a megyei önkormányzat elnöke, Iustin Cionca pedig közleményben állt az ügy mellé, kifejtve, hogy a megye most készülő turisztikai fejlesztési stratégiájában előkelő helyet kell elfoglalnia az aradiak által „Zöld nyílnak” nevezett helyi érdekű vasút „újraélesztésének”.

A kezdeményezők az aradi Helyi Közsszállítási Vállalattól (CTP) várják a döntő lépést a nosztalgiajárat beindítására, a társaság azonban egyelőre óvatoskodik – vagy ódzkodik – a sínre bocsátással. A műszaki szakemberek szerint az 1995-ben az Astra vagongyárban restaurált szerelvény kábelezése és áramszedője, illetve a motorja nem biztos, hogy bírná a terhelést; jelenleg csak különleges alkalmakkor gurul ki a gyoroki depóból a nosztalgiavonat, a rendszeres közlekedés viszont általános felújítást igényelne. A megyei tanács vezetősége egy erre vonatkozó árbecslést kért a CTP-től, mert akár saját költségvetéséből, vagy a közlekedési minisztériumtól igényelt támogatásból fedezné a munkálatokat.

A hegyaljai helyi érdekű motoros vasút 1906. november 10-én indult első útjára, és 1913. április 10-ig benzintmotoros mozdonyok vontatták a vagonokat. Ekkor villamosították a pályát Lőcs Rezső városi tanácsos ötletére, Zerkovitz Rudolf, a vasút akkori igazgatója kivitelezésében: az aradi volt Európában az ötödik villamosvasút. 16 települést szolgált ki, emellett volt kilenc alkalmi megállója. Hegyaljáról a szőlőtermelők ezzel szállították a gyümölcsöt és a bort az aradi piacra. Gyorokon volt a félút, ahol elágazott a vágány Pankota, illetve Máriaradna irányába.

A legtávolabbi végállomása Pankota volt, 58 km-re. 1920 után a román államvasutak tulajdonába került, majd az 1980-as években a helyi közlekedési vállalat vette át, de az új gazda „mostohagyermekként” bánt a „Zöld nyíllal”, a Ganz-motorkocsikat és az Aradon gyártott vagonokat nem újították fel. 1971-ben lebontották az aradi Hegyalja téri állomásépületet, majd az állomást a város szélére helyezték, megszűntették a radnai vonalat, Gyorokra kivezették a városi villamost, s miután a gépkocsiforgalom is megnőtt, 1991-ben végleg leállították a patinás elővárosi közlekedési eszközt.

Jelenleg a gyoroki fűtőházban egyféle villamosmúzeumot is létrehoztak, ahol a felújított szerelvény mellett már az enyészetté lett motorkocsik és vagonok is láthatók.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?