Turcan: a kormánynak vissza kell vonnia mindkét rendelettervezetet

A kormánynak vissza kell vonnia a közkegyelmi, illetve a Büntető törvénykönyv módosítását célzó rendelettervezeteit, Florin Iordache igazságügyi miniszternek pedig le kellene mondania - véli a Nemzeti Liberális Párt ügyvivő elnöke, Raluca Turcan. 

„A kormánynak azonnal vissza kell vonnia a két rendelettervezetet, és biztosítania kell arról, hogy a továbbiakban lemond a jogállam aláásására irányuló hasonló kezdeményezéseiről. A jelenlegi igazságügyi miniszternek pedig be kell nyújtania lemondását a Büntető törvénykönyv megcsonkítására és a politikai protezsáltak közkegyelemben részesítésére tett kísérlete miatt" - állítja Turcan az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében. 

A PNL ideiglenes elnöke hangsúlyozza, alakulata felvállalja, hogy összhangba hozza a büntető törvénykezést az Alkotmánybíróság döntéseivel, de úgy, hogy előtte egyeztet az ügyészek és bírák, illetve a civil társadalom képviselőivel. 

„A PSD-ALDE koalíció semmit nem old meg ezzel a felelőtlen hozzáállással, csak fokozza mindazoknak a felháborodását, akik világos üzenetet közvetítettek: a törvény arra való, hogy betartsák, nem hogy megkerüljék. Minden demokratikus társadalom a törvények betartására épül, nem pedig ezek megkerülésére, a politikai kiváltságosoknak a felelősségre vonás alól való mentesítésére. A PNL továbbra is elutasít a közkegyelemben részesítésre vonatkozó bárminemű kezdeményezést, arra az érvre hivatkozva, hogy ez nem oldaná meg a büntetés-végrehajtási intézetek problémáját" - írja a PNL ügyvivő elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?