Lemondott a tüntetőket lekreténező és lenácizó Cătălin Beciu

Lemondott politikai tisztségéről a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) alelnöke, Cătălin Beciu, az energiaügyi minisztérium volt államtitkára, miután sértő szavakkal kritizálta a közkegyelmi rendelet elleni tiltakozó megmozdulásokat a közösségi hálón. 

Beciu pénteken a Facebook-oldalán jelentette be, hogy lemondott tisztségéről, mivel tisztában van vele, hogy „nem megfelelő hangnemet” használt, de azért is, mert szükségét érzi, hogy „megkötések nélkül kifejezhesse a véleményét”.

Korábban az ALDE alelnöke „náci tüntetésnek” nevezte a közkegyelmi rendelet tervezete ellen kirobbant tiltakozásokat. 

„Tegnap Romániában hetven év után sor került az első náci megmozdulásra. Utcára mentek a kretének, akik kínzást vezetnének be a szabadságvesztés helyett, és kivégző lágereket akarnak börtönök helyett. És az emberi méltóságot garantáló Alkotmány lábbal tiprását is akarják. Állatok, undorodom tőletek. Mindazoktól, akik tegnap este kivonultak az utcára. Csak biztos akarok lenni abban, hogy tiszteletben tudom tartani az Alkotmányt, amely az élethez való jogotokat garantálja...Ma nem vagyok ebben biztos. Tajtékzom, amikor nácikat látok. Le Kövesivel, Johannisszal, Mungiu Micţiunedivel és általában le az összes kreténnel és nácival!” - írta a volt államtitkár, aki később kitörölte ezt a bejegyzését. 

Beciu később azt írta, tisztában van vele, hogy elrugaszkodottan fogalmazott, , de 'könnyen dühbe gurul', és nem bírja nézni, hogy kiáltják egyesek: 'Börtönbe!' Elismerte, hogy a tiltakozásoknak semmi közük nincs a nácizmus ideológiájához, de 'a tüntetés módja, a tiltakozók kérlelhetetlensége, a vágyuk, hogy kibelezve lássanak minket, régi, nagyon szomorú időket juttat eszembe' - írta még Beciu, leszögezve, hogy támogatja az amnesztiát. 

Kapcsolódók

Kimaradt?